Uważamy, że minęliśmy już punkt zwrotny na rynku trzody chlewnej. Oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu wspierany przez stopniową odbudowę pogłowia świń w UE ze względu na wysoką opłacalność produkcji – podali w swojej prognozie analitycy Credit Agricole. Wsparcie dla takiej oceny stanowią dane wskazujące na wzrost unijnego pogłowia prosiąt do 20 kg i warchlaków o wadze od 20 kg do 50 kg.
W kierunku spadku cen skupu oddziaływać będzie również osłabienie popytu na wieprzowinę z uwagi na jej wysokie ceny. Dodatkowo, obniżkom cen sprzyjać będzie również słabnąca presja kosztowa związana m.in. ze spadającymi cenami pasz. „Na tej podstawie podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą ceny skupu trzody chlewnej osiągnęły w III kw. swoje
maksimum i w kolejnych kwartałach będą kształtować się w trendzie spadkowym. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Europie, a także tempo odbudowy pogłowia trzody w UE„- podali analitycy Credit Agricole.
W okresie I-IX 2023 r. wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 10,1% r/r wobec wzrostu o 13,6% w analogicznym okresie 2022 r., co wynikało z wyższych cen uzyskiwanych przez eksporterów, podczas gdy wolumen sprzedaży obniżył się.
Jaka cena skupu żywca na koniec 2024 roku?
Cena skupu żywca wyniosła w październiku 7,97 zł/kg (+7,3% r/r), a cena pasz dla świń 1,92 zł/kg (-8,9% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w lipcu na poziomie 4,14 wobec 3,52 przed rokiem, wskazując na znaczącą poprawę opłacalności produkcji. Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2023 r. wyniesie ok. 8,00 zł/kg oraz 6,20 zł/kg na koniec 2024 r – podali analitycy Credit Agricole.
Źródło: Credit Agricole