Ceny na krajowym rynku wołowiny osiągnęły rekordowe poziomy. Przyczyną obserwowanych miesiącach w ostatnich miesiącach wysokich cen skupu bydła jest niższa podaż mięsa, będąca w znacznym stopniu efektem niskiej opłacalności jego produkcji w 2019 r. przy utrzymującym się silnym popycie zagranicznym.
Dostrzega się przestrzeń do dalszego wzrostu cen skupu bydła ze względu na prognozowane ożywienie popytu w kanale HoReCa wraz ze stopniowym wygasaniem pandemii. Głównym czynnikiem ryzyka dla tego scenariusza jest dalszy przebieg pandemii.
W okresie I–III 2021r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zmniejszyła się o 8,7% r/r wobec wzrostu o 10,2% w analogicznym okresie 2020r.Cena skupu bydła wyniosła w kwietniu 7,19zł/kg (+17,5% r/r), a cena pasz dla bydła 1,79zł/kg (+12,8% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 4,04 wobec 3,88 przed rokiem, sygnalizując poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym.
Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny cena skupu bydła w Polsce na koniec 2021r. wyniesie ok. 7,40zł/kg oraz 6,60zł/kg na koniec 2022r.
Źródło: Crédit Agricole