Jak podaje Agro Nawigator Banku PKO BP w 2021 r. na wielu rynkach rolnych odnotowano rekordy cenowe. Przyczyną wzrostów są ograniczenia podażowe, związane z rosnącymi kosztami produkcji w rolnictwie. Wyższe ceny surowców rolnych przekładają się na wzrost kosztów w przetwórstwie spożywczym. W 2021 koszty branży rosły szybciej niż przychody. Publikacja zawiera także prognozy cen produktów rolnych w 2022.
Zboża:
Coraz lepsze szacunki zbiorów kukurydzy w UE. W Polsce produkcja w 2021 może być wyższa o ok. 9% r/r. Ceny zbóż kształtują się na rekordowych poziomach.
Mleko:
Spadek produkcji mleka u głównych eksporterów na świecie sprzyja wzrostom cen. Ceny masła w 2021 przebiły poprzedni rekordowy poziom z 2017.
Drób:
Rekordowe ceny kurcząt w grudniu 2021. Prawdopodobna kontynuacja wzrostów cen w 2022. Grypa ptaków ponownym zagrożeniem dla krajowej podaży.
Wieprzowina:
Nadpodaż na rynku wieprzowiny wskutek znacząco mniejszych wysyłek unijnego mięsa do Chin. Odbicie cen w 2022 pod wpływem oczekiwanego spadku produkcji.
Wołowina:
Ceny bydła biją kolejne rekordy. W Polsce wzrosty cen wołowiny są jednymi z największych w UE.
Owoce:
Możliwy spadek eksportu jabłek w 2022. W sezonie 2021/22 Egipt umocni się na pozycji największego odbiorcy tych owoców z Polski.
Warzywa:
Niska podaż warzyw podstawowych utrzymuje ceny w tendencji wzrostowej. W 2022 ryzyko dalszych wzrostów cen pod wpływem niskiej trwałości przechowalniczej oraz wzrostu cen nośników energii.
Przetwórstwo
Rosnące koszty pod wpływem drożejących surowców rolnych ograniczają rentowność branży przetwórstwa spożywczego. W 2021 zysk firm obniżył się o 9,9% r/r po wzroście o 12,5% r/r w 2q21.
Źródło: Agro Nawigator