– Trwa intensywny dialog ze stroną amerykańską na temat zniesienia wprowadzonych, nieuzasadnionych restrykcji dla importu mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski – poinformował w poniedziałek resort rolnictwa.
Co dalej z eksportem wieprzowiny do USA?
Restrykcje zostały wprowadzone 18 października 2018 r. USA tłumaczy, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie z restrykcjami w związku z afrykańskim pomorem świń (ASF).
Jak wyjaśnia polski resort rolnictwa, przesyłki kwestionowanych produktów, będące w drodze do portów w USA, zostaną odrzucone.
Strona polska stanowczo nie zgadza się ze stanowiskiem strony amerykańskiej, gdyż wysyłki mięsa wieprzowego prowadzone są zgodnie z ustalonymi warunkami, tj. ze stref nie objętych formalnymi restrykcjami nałożonymi przez UE w związku z ASF.
– Należy podkreślić, iż regionalizacja ASF jest zawsze konsultowana z Komisją Europejską, zaś mimo wystąpienia w Polsce ASF w 2014 r. eksport mięsa wieprzowego do USA był kontynuowany, a wszystkie dotychczasowe wysyłki z Polski były akceptowane przez służby amerykańskie. Audyty służb amerykańskich przeprowadzane w Polsce w sektorze wieprzowiny nie kwestionowały zasad regionalizacji ASF – przypomina resort rolnictwa.
Jak zauważa ministerstwo rolnictwa, nieprawdziwe doniesienia amerykańskich mediów dotyczące rzekomych wysyłek mięsa ze świń pochodzących ze stref objętych restrykcjami ASF, podważają zaufanie odbiorców amerykańskich do polskich produktów.
Inspekcja weterynaryjna wyjaśnia
Główny Lekarz Weterynarii 19 października 2018 r. przekazał stronie amerykańskiej oficjalne pismo z odpowiedzią na zarzuty APHIS i prośbą o zniesienie zakazu importu.
Potwierdzono, że kwestionowane zakłady położone są w strefach wolnych, mimo że otoczone są obszarami objętymi restrykcjami ASF. Wskazano ustalone zasady tworzenia stref objętych ograniczeniami ASF w UE oraz zasady wydzielania z takich stref gmin miejskich, w których nie ma gospodarstw utrzymujących świnie ani dzików zakażonych ASF.
Ponadto przypomniano, że w 2017 r. w wyniku negocjacji ze stroną amerykańską dotyczących definicji stref objętych restrykcjami ASF, strona polska zgodziła się wprowadzić dodatkowe ograniczenia przy eksporcie do USA wyłączając z możliwości eksportu świnie i zakłady nie tylko pochodzące z stref: niebieskiej i czerwonej, ale także ze strefy żółtej.
Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się dodatkowo z prośbą o dopuszczenie przesyłek które są w drodze do USA oraz produktów mięsnych wieprzowych poddanych obróbce termicznej.
Resort rolnictwa czeka teraz na odpowiedź strony amerykańskiej na przedstawione wyjaśnienia.
Redakcja AgroNews, fot. KPP Piotrków Trybunalski