Rola potasu i magnezu w odżywianiu roślin to główny temat konferencji prasowej zorganizowanej przez firmę K+S, producenta uznanego przez wielu rolników nawozu Korn-Kali.
Od prawej: Dominik Młodecki, dyrektor zarządzający K+S Polska, Lucyna Lewicka odpowiedzialna za marketing K+S Polska, prof. Małgorzata Kozłowska–Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Ershad Tavakol z Institute of Apllied Plant Nutrition oraz tłumacz.
Ekspert w dziedzinie odżywiania roślin Ershad Tavakol z Institute of Apllied Plant Nutrition (IAPN) w Getyndze (Niemcy) zwrócił uwagę na znaczenie tych dwóch pierwiastków w uprawie roślin. Jak zauważył prelegent, potas ma najwyższe pobranie zaraz po azocie i w największym stopniu bierze udział w tworzeniu biomasy rośliny oraz wpływa na potencjał osmotyczny roślin.
– Potas ma podstawowe znaczenie dla syntezy węglowodanów i transportu, regulacji gospodarki wodnej w roślinie oraz funkcji chloroplastów – mówił Tavakol. I dodał, że odpowiedni poziom potasu wpływa także na jakość plonu i efektywne wykorzystanie wody przez roślinę. Pierwiastek ten odgrywa również ważną rolę w kwestii odporności na stresy biotyczne i abiotyczne.
Brak potasu najlepiej widoczny jest na liściach roślin. Ich obrzeża stają się jasno zielone, a owoce ściśle przylegają do rośliny.
Tavakol zaprezentował ponadto wyniki badań nad rolą potasu w warunkach suszy. Okazuje się, że rozwój korzeni i części nadziemnych roślin jest najbardziej ograniczony w przypadku braku potasu w glebie właśnie podczas suszy.
Naukowiec z Getyngi omówił także wpływ magnezu na wielkość biomasy roślin odżywianych różnymi dawkami tego pierwiastka.
– Magnez ma podstawowe znaczenie dla fotosyntezy, wielu procesów metabolicznych, tworzenia RNA i wzrostu korzeni – mówił Tavakol. Jego zdaniem nie bez znaczenia jest też rola tego pierwiastka w tolerancji na światło i stres na oparzenia słoneczne.
Brak magnezu objawia się m.in. międzynerwową chlorozą na liściach z efektem marmurkowatości. Poza tym mogą pojawić się czerwone lub purpurowe przebarwienia, a chlorofil rozpada się, prowadząc do martwicy liści.
Dlatego, jak zwrócił uwagę Tavakol, ważne jest odpowiednie odżywianie roślin tymi pierwiastkami. A odpowiedzią na potrzeby rolników w zakresie nawożenia może być Korn-Kali, czyli mocny pakiet składników pokarmowych, niezbędnych do uzyskania wysokiej jakości plonu. Nawóz ten zawiera 40% K2O, 12,5% SO3 i 6% MgO.
Jak przekonuje Dominik Młodecki, dyrektor zarządzający K + S Polska, cechą wyjątkową Korn-Kali jest jego skład.
– Korn-Kali zawiera magnez z naturalnego minerału kizerytu, co gwarantuje, że nawóz nie tylko szybko się rozpuszcza, ale również, że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte mogą być szybko pobrane przez roślinę. Wchłanianie magnezu z Kizerytu przebiega niezależnie od warunków środowiska, takich jak np. pH gleby. Proporcje potasu do magnezu i siarki są dobrze zbilansowane, aby skutecznie zaspokoić podstawowe potrzeby roślin na te składniki pokarmowe – mówił Młodecki.
Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. K. Szałaj