Rola potasu i magnezu w odżywianiu roślin. Mocny pakiet Korn-Kali

Rola potasu i magnezu w odżywianiu roślin to główny temat konferencji prasowej zorganizowanej przez firmę K+S, producenta uznanego przez wielu rolników nawozu Korn-Kali.

 

\"rolnictwo,

Od prawej: Dominik Młodecki, dyrektor zarządzający K+S Polska, Lucyna Lewicka odpowiedzialna za marketing K+S Polska, prof. Małgorzata Kozłowska–Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Ershad Tavakol z Institute of Apllied Plant Nutrition oraz tłumacz.

 

Ekspert w dziedzinie odżywiania roślin Ershad Tavakol z Institute of Apllied Plant Nutrition (IAPN) w Getyndze (Niemcy) zwrócił uwagę na znaczenie tych dwóch pierwiastków w uprawie roślin. Jak zauważył prelegent, potas ma najwyższe pobranie zaraz po azocie i w największym stopniu bierze udział w tworzeniu biomasy rośliny oraz wpływa na potencjał osmotyczny roślin.

– Potas ma podstawowe znaczenie dla syntezy węglowodanów i transportu, regulacji gospodarki wodnej w roślinie oraz funkcji chloroplastów – mówił Tavakol. I dodał, że odpowiedni poziom potasu wpływa także na  jakość plonu i efektywne wykorzystanie wody przez roślinę. Pierwiastek ten odgrywa również ważną rolę w kwestii odporności na stresy biotyczne i abiotyczne.

Brak potasu najlepiej widoczny jest na liściach roślin. Ich obrzeża stają się jasno zielone, a owoce ściśle przylegają do rośliny.

Tavakol zaprezentował ponadto wyniki badań nad rolą potasu w warunkach suszy. Okazuje się, że rozwój korzeni i części nadziemnych roślin jest najbardziej ograniczony w przypadku braku potasu w glebie właśnie podczas suszy.

Naukowiec z Getyngi omówił także wpływ magnezu na wielkość biomasy roślin odżywianych różnymi dawkami tego pierwiastka.

– Magnez ma podstawowe znaczenie dla fotosyntezy, wielu procesów metabolicznych, tworzenia RNA i wzrostu korzeni – mówił Tavakol. Jego zdaniem nie bez znaczenia jest też rola tego pierwiastka w tolerancji na światło i stres na oparzenia słoneczne.

Brak magnezu objawia się m.in. międzynerwową chlorozą na liściach z efektem marmurkowatości. Poza tym mogą pojawić się czerwone lub purpurowe przebarwienia,  a chlorofil rozpada się, prowadząc do martwicy liści. 

Dlatego, jak zwrócił uwagę Tavakol, ważne jest odpowiednie odżywianie roślin tymi pierwiastkami. A odpowiedzią na potrzeby rolników w zakresie nawożenia może być Korn-Kali, czyli mocny pakiet składników pokarmowych, niezbędnych do uzyskania wysokiej jakości plonu. Nawóz ten zawiera 40% K2O, 12,5% SO3 i 6% MgO.

Jak przekonuje Dominik Młodecki, dyrektor zarządzający K + S Polska, cechą wyjątkową Korn-Kali jest jego skład.

– Korn-Kali zawiera magnez z naturalnego minerału kizerytu, co gwarantuje, że nawóz nie tylko szybko się rozpuszcza, ale również, że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte mogą być szybko pobrane przez roślinę. Wchłanianie magnezu z Kizerytu przebiega niezależnie od warunków środowiska, takich jak np. pH gleby. Proporcje potasu do magnezu i siarki są dobrze zbilansowane, aby skutecznie zaspokoić podstawowe potrzeby roślin na te składniki pokarmowe – mówił Młodecki.

Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. K. Szałaj

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics