Z najnowszego raportu Międzynarodowej Rady Zbożowej wynika, że wzrośnie powierzchni zasiewów pszenicy na świecie. Rolnicy wysieją natomiast mniej rzepaku.
Większe zasiewy pszenicy
Pierwsze szacunki Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) wskazują na możliwy wzrost powierzchni zasiewów pszenicy na świecie w sezonie 2018/19. Może on sprzyjać zwiększeniu podaży tego zboża.
– Jednym z czynników oddziałujących na wzrost areału zasiewów są wyższe ceny pszenicy notowane w 2018. Zwiększanie powierzchni tego zboża może odbywać się również kosztem zmniejszenia areału uprawy rzepaku w sezonie 2018/19 – informują analitycy PKO Banku Polskiego w najnowszym wydaniu raportu „AgroNawigator”.
Mniejsze zasiewy rzepaku
Utrudnione warunki uprawowe (m.in. susza) mogły odbić się negatywnie na zasiewach rzepaku w Unii Europejskiej (głównie Niemcy i Francja).
Według IGC mogą się one zmniejszyć o 7 proc. r/r do 6,2 mln ha.
– Niemniej, biorąc pod uwagę skalę spadków plonów w 2018, nie musi to oznaczać zmniejszenia unijnych zbiorów rzepaku w 2019 – wyjaśniają bankowi eksperci.
Ich zdaniem podaż rzepaku z uwagi na spadek unijnych zapasów (- 47 proc.r/r do 0,6 mln t wg IGC) pozostanie niska.
– Wysoki areał upraw może utrzymać się na Ukrainie (drugi po UE eksporter rzepaku na świecie), co przy korzystnych plonach może oznaczać utrzymanie wysokiego eksportu nasion rzepaku do UE w kolejnych dwóch sezonach – przewidują analitycy.
Redakcja AgroNews, źródło: AgroNawigator PKO BP