W bieżącym roku warunki meteorologiczne sprzyjały także plonowaniu warzyw ciepłolubnych. Korzystny układ temperatur oraz dostateczna ilość wilgoci w glebie wpłynęły na uzyskanie plonów tylko nieco niższych od wysokich ubiegłorocznych.
Tegoroczne zbiory ogórków były o 4,8% niższe od uzyskanych w 2011 r. i wyniosły 283 tys. t, natomiast produkcja pomidorów wyniosła 261 tys. t i była o 4,3% niższa od ubiegłorocznej. W porównaniu do poprzedniego sezonu także areał uprawy obu tych gatunków uległ niewielkiemu ograniczeniu.
Łączne zbiory warzyw „pozostałych” zostały oszacowane na 801 tys. t (o 3,8% niższej od uzyskanych w roku ubiegłym). Niewielki spadek produkcji warzyw z tej grupy wystąpił zarówno na skutek nieco niższego plonowania większości z nich oraz ograniczenia areału uprawy.
Źródło: GUS
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu