Według raportu francuskich władz, do dn. 6 stycznia br. liczba ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu we Francji wzrosła do 66. W ciągu ostatniego tygodnia zanotowano już tylko dwa nowe przypadki zachorowań, a od świąt trzy.
Jak informuje FAMMU/FAPA, jedno z nowych ognisk (szczep H1N1) wystąpiło w departamencie Lot, w którym wcześniej nie stwierdzono choroby. Epidemia rozpoczęła się w połowie grudnia ub. r. w departamencie Dordogne, a następnie szybko rozprzestrzeniła się do innych regionów z południowo-zachodniej części kraju.
– Najwięcej ognisk (28) wykryto w departamencie Landy i w departamencie Dordogne (13). Połowę nowych przypadków stwierdzono w wyniku przymusowych kontroli drobiu przeznaczonego do uboju – czytamy w raporcie FAMMU/FAPA.
W dn. 24 grudnia 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE została opublikowana decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2015/2460 z dn. 23 grudnia 2015 r. dotycząca niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5 we Francji. Ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną oraz ryzyko dalszego rozprzestrzeniania się choroby Francja ustanowiła wokół obszarów zapowietrzonych i zagrożonych duża kolejną strefę zamkniętą obejmującą kilka departamentów lub ich fragmentów w południowo-zachodniej części kraju. Decyzja ta obowiązuje do dn. 31 marca 2016 r.
Redakcja AgroNews, fot.:flickr.com/United Soybean Board
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry, ThePoultrySite