Instytut Ochrony Roślin PIB w Poznaniu prowadzi monitoring odporności owadów na stosowane substancje czynne w uprawach polowych. Okazuje się, że zwiększa się odporność insektów na pyretroidy.
Rośnie odporność słodyszka rzepakowego na większość pyretroidów. Najwyższą wrażliwość uzyskuje na chloropiryfos z grupy związków fosforoorganicznych. Jednak istnieje poważne zagrożenie, że substancja ta zostanie niebawem wycofana. Pisaliśmy o tym TU.
Z kolei chowacz podobnik wykazuje największą odporność na tau-fluwalinat z grupy pyretroidów.
Natomiast mszyce brzoskwiniowe uodporniły się na pyretroidy, a także na flonikamid (karboksamidy) oraz pirymikarb (karbaminiany).
Również w przypadku stonki ziemniaczanej pyretroidy stają się nieskuteczne.
Jak przypomina Instytut Ochrony Roślin, czynnikami sprzyjającymi występowaniu odporności są:
- Nacisk selekcyjny – wieloletnie stosowanie środków ochrony roślin o takim samym mechanizmie działania,
- Zmiany klimatyczne (np. ocieplenie klimatu, ponieważ mogą powstawać korzystne warunki do rozwoju wielu gatunków agrofagów, na przykład większa ilość pokoleń agrofaga w sezonie),
- Czynniki agronomiczne, które sprzyjają zwiększeniu zagęszczenia populacji agrofaga, np.: brak właściwego zmianowania, duża powierzchnia uprawy, uproszczony system uprawy gleby.
oprac. Kamila Szałaj, fot. flickr.com