Zacieśnianie relacji dwustronnych w sektorze rolnym to cel spotkania sekretarza stanu Jacka Czerniaka z przedstawicielami wietnamskiego parlamentu.
Wietnamskiej delegacji przewodniczyła Nguyen Thi Le Thuy, zastępca przewodniczącego Komisji ds. Nauki, Technologii i Środowiska Parlamentu Wietnamu. Wiceminister Czerniak podkreślił intensywne kontakty bilateralne państw w wymiarze politycznym, gospodarczym i społecznym.
Polsko-wietnamskie relacje w sektorze rolnym
Wiceminister Jacek Czerniak z zadowoleniem odnotował zainteresowanie strony wietnamskiej intensyfikacją dialogu w zakresie rolnictwa i badań naukowych. Wyraził także przekonanie o ogromnym potencjale współpracy polsko-wietnamskiej w sektorze rolnym i spożywczym.
W tym kontekście sekretarz stanu Jacek Czerniak zwrócił uwagę na konieczność finalizacji rozmów ws. otwarcia rynku wietnamskiego dla borówki wysokiej oraz zniesienia zakazu importu mięsa wieprzowego z 5 polskich województw z uwagi na afrykański pomów świń (ASF).
Potencjał współpracy
Rozmówcy potwierdzili wolę organizacji posiedzenia polsko-wietnamskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa. Obydwie strony identyfikują duży potencjał współpracy handlowej, ale także w obszarze naukowo-badawczym ze szczególnym uwzględnieniem akwakultury.
Wymiana informacji
Podczas części dyskusyjnej uczestnicy spotkania wymienili się informacjami nt. zmian klimatycznych, ich wpływu na sektor rolny oraz rozwiązań stosowanych w obydwu krajach. Omówili także plany rządów dotyczące zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i zanieczyszczeń. Dużo uwagi poświęcili zastosowaniu technologii i innowacji w sektorze rolnym.
Handel rolno-spożywczy z Wietnamem
Wietnam jest kluczowym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych w regionie Azji. Wartość polskiego eksportu na rynek wietnamski za poprzedni rok wyniosła 175,7 mln EUR (wzrost o ok. 13,87 proc. r/r). Eksportowaliśmy głównie: mięso drobiowe z indyka i podroby, mięso z ryb, filety z łososia, mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów oraz podroby jadalne ze świń.
W pierwszych trzech miesiącach 2024 r. wartość eksportu wyniosła 53,5 mln EUR (wzrost o ok. 43 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2023 r.), głównie: mięso i podroby z drobiu, filety rybne, jelita i żołądki zwierzęce oraz podroby wołowe.