Na rynku trzody chlewnej w tygodniu 4-10.11.2013 odnotowano kolejny spadek cen żywca do poziomu 5,33 zł/kg, co stanowi 17-procentową obniżkę (o 0,91 zł/kg) w okresie ośmiu tygodni (wyłączając tydzień 7-13.10) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Co więcej, analizując zmiany cen w przeciągu ostatnich siedmiu lat, okazuje się, że w omawianym okresie obniżały się one średnio o 0,40 zł/kg, zatem obecne spadki są znacznie głębsze. Tak niskiej ceny nie obserwowano również na rynku od czerwca br., kiedy to w pierwszym tygodniu płacono przeciętnie 5,23 zł/kg.
Czytaj także:
UE: Jakie są tendencje na rynku wieprzowiny?
Po wzrostach nagły spadek – co się dzieje na rynku wieprzowiny?!
Należy również zaznaczyć, że od połowy br. obserwujemy spadki cen pasz. Jednak pomimo tych obniżek po stronie kosztów, opłacalność produkcji trzody pozostaje nadal na niskim poziomie.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu