Udział wołowiny i cielęciny w produkcji mięsa ogółem ukształtował się na poziomie 13,4%. W omawianym okresie liczba ubojów bydła (w tym cieląt) obniżyła się o 4,2%. Liczba ubojów byków spadła o 16,5%, natomiast krów i jałówek wzrosła odpowiednio o 7,2% oraz 7%.
Według spisu z 30 czerwca tego roku pogłowie bydła w Czechach liczyło 1 mln 424 tys. sztuk, tj. było o 0,7% większe niż przed rokiem. Pogłowie krów zwiększyło się o 2,4% do 578 tys. sztuk, w tym pogłowie krów mlecznych spadło o 0,7% do 401 tys. sztuk. Dla kontrastu pogłowie krów mamek zwiększyło się o 10,2% do 177 tys. sztuk.
W III kwartale br. średnia cena byków i cieląt w Czechach wzrosła odpowiednio o 1,3% oraz
6,4%. Ceny jałówek oraz krów rzeźnych obniżyły się o 3,8% oraz o 3,1%. W tym samym okresie średnia cena buhajów rzeźnych (klasy S, E, U) osiągała poziom 6,50 zł/kg oraz
12,30 zł/kg w wadze poubojowej.
W okresie od 1 czerwca do 31 sierpnia tego roku. Czechy sprowadziły o 13,4% (561 ton) więcej wołowiny niż przed rokiem. W tym samym czasie eksport obniżył się o 7,8% (106 ton). Wołowinę importowano ogólnie z Polski (44% udział w handlu), a także z Niemiec (20%), Austrii (12%) oraz Irlandii (10%).
Źródło: FAPA/FAMMU, www.fapa.org.pl, fot. sxc.hu