Studenci i doktoranci prowadzący badania nad żywnością i żywieniem mogą ubiegać się o stypendium Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Stypendia wynoszą odpowiednio 500 i 1000 zł miesięcznie. Zgłoszenia trwają do 31 sierpnia.
Celem programu stypendialnego jest promowanie realizacji prac naukowych, które mogą znaleźć praktyczne zastosowanie w przemyśle żywnościowym.
Program skierowany jest do studentów stacjonarnych studiów magisterskich i doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach naukowych w obszarach związanych z żywnością i żywieniem.
Stypendium dla studentów wynosi 500 zł miesięcznie i wypłacane może być maksymalnie przez 9 miesięcy, z kolei stypendium dla doktorantów to 1000 zł miesięcznie. Wypłacane może być przez maksymalnie 20 miesięcy.
Organizatorzy zaznaczają, że stypendia wypłacane są nie dłużej niż do dnia obrony pracy dyplomowej oraz nie dłużej niż do 6 miesięcy od nominalnej daty zakończenia studiów.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu