Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie poinformowała o wynikach kontroli lodów z automatów pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Badania wykazały, że w 9 proc. próbek stwierdzono zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriaceae.

Skala kontroli – 165 próbek, 15 zakwestionowanych
W pierwszym półroczu 2025 r. inspektorzy sanepidu pobrali 165 próbek lodów z różnych punktów sprzedaży na terenie Warmii i Mazur. 15 próbek zostało zakwestionowanych ze względu na zbyt wysoką zawartość bakterii Enterobacteriaceae, które uznawane są za wskaźnikowe mikroorganizmy świadczące o nieprawidłowościach higienicznych.
Możliwe przyczyny obecności bakterii
Obecność enterobakterii w lodach może wskazywać na:
- niewłaściwe mycie i dezynfekcję sprzętu,
- zaniedbania higieniczne w procesie produkcji,
- niewystarczającą czystość rąk pracowników,
- nieodpowiednie warunki przechowywania składników.
Takie czynniki stwarzają ryzyko dla zdrowia konsumentów, szczególnie dzieci, seniorów i osób z obniżoną odpornością.
Rekomendacje sanepidu dla właścicieli punktów sprzedaży
W związku z wykrytymi nieprawidłowościami sanepid zalecił działania naprawcze, które obejmują:
- analizę wszystkich etapów produkcji i dystrybucji lodów,
- dokładne czyszczenie i dezynfekcję automatów,
- szkolenie pracowników w zakresie zasad higieny i bezpieczeństwa żywności.
Co powinien wiedzieć konsument?
Sanepid przypomina, że choć większość próbek spełniała normy, konsumenci powinni zwracać uwagę na czystość punktów sprzedaży, warunki przechowywania oraz wygląd automatów, z których serwowane są lody.