W pierwszym tygodniu września br. na rynku krajowym odnotowano dalszy wzrost cen zbytu masła i mleka w proszku – podaje Agencja rynku Rolnego.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 03-09.09.2012 r., w porównaniu do poprzedniego tygodnia, najbardziej (o 5,3%) podrożało odtłuszczone mleko w proszku, za które zakładom mleczarskim trzeba było zapłacić średnio 9,65 zł/kg.
W tym czasie cena pełnego mleka w proszku wzrosła o 2,2%, do 10,74 zł/kg. Mleko w proszku było droższe niż przed miesiącem o 3-7%. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena OMP była o 7% wyższa, a PMP o 10% niższa. W kraju nieprzerwanie od czterech tygodni drożeje masło. W dniach 03- 09.09.2012 r. za masło w blokach można było przeciętnie uzyskać 11,82 zł/kg, a za masło konfekcjonowane 13,18 zł/kg, tj. odpowiednio o 2,1% oraz o 1,2% więcej niż przed tygodniem.
W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca masło w blokach było droższe o 6%, a masło konfekcjonowane o 4% droższe. Ceny masła były jednak nadal niższe niż przed rokiem o 18-22%. W dniach 03-09.09.2012 r. o 0,7%, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, obniżyła się cena sera Edamskiego, za który zakładom mleczarskim przeciętnie płacono 13,01 zł/kg.
W tym czasie cena Goudy była zbliżona do notowanej tydzień wcześniej i wynosiła 12,47 zł/kg. Wymienione gatunki serów były droższe niż przed miesiącem o 1-2%, ale o 4-7% tańsze w odniesieniu do cen sprzed roku.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Agencja Rynku Rolnego,