Sierpień przyniósł spadek światowych cen żywności. Co potaniało najbardziej?

Według najnowszego raportu FAO Indeks cen żywności wyniósł w sierpniu średnio 121,4 punktu i był niższy o 2,1% niż w lipcu. Spadek indeksu wynikał z niższych (m/m) ceny przetworów mlecznych, olejów roślinnych, mięsa i zbóż, przy tylko niewielkim wzroście cen cukru.

Sierpień przyniósł spadek światowych cen żywności. Co potaniało najbardziej?

Warto przypomnieć, że w lipcu indeks cen żywności wzrósł minimalnie po skokowych zwyżkach cen olejów roślinnych.

Indeks cen żywności FAO:

Sierpniowy odczyt indeksu światowych cen żywności FAO jest najniższy od marca 2021 roku, a od historycznego szczytu z marca 2022 roku dzieli go 24,0 procent.

Notowania subindeksów FAO:

Andrzej Bąk

Źródło: FAO

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ekoschemat Dobrostan zwierząt: Jak i gdzie odbyć obowiązkowe szkolenie?

Wszyscy rolnicy realizujących ekoschemat: Dobrostan zwierząt i wnioskujący o przyznanie płatności dobrostanowej za 2024 r. zobowiązani są do odbycia bezpłatnego, jednorazowego szkolenia z zakresu...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics