ŚIR ma pomysł na jabłka. \”2 mln ton przerobić na koncentrat\”

Świętokrzyska Izba Rolnicza z wielkim zaskoczeniem i oburzeniem przyjęła informację, że ze względu  na przekroczenie kwoty nadzwyczajnych środków wsparcia związanych z rosyjskim  embargiem dla  producentów owoców i warzyw Komisja Europejska  wstrzymała przyjmowanie wniosków.

 

\"rolnictwo,

 

Prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej Ryszard Ciżla zwraca uwagę, że zaplanowana na wsparcie kwota 125 mln Euro od początku była niewystarczająca na pokrycie ogromnych strat jakie z tytułu embarga poniosły gospodarstwa w całej UE.

Dlatego w liście do unijnego komisarza Daciana Ciolosa przedstawia pomysł, jak rozwiązać palący problem polskich jabłek.

Otóż, jak pisze prezes Ciżla, prognozy zbioru tych owoców w Polsce w 2014 roku wynoszą 3,5 mln ton. Jego zdaniem, aby uspokoić rynek należy 2 mln ton przerobić na koncentrat, a 300 tys. ton przeznaczyć na inne formy przetworzenia, takie jak cydr, kostka, mus, chipsy, sok świeży. Z pozostałych 1.2 mln ton 700 tyś ton skierować na krajowy rynek  konsumpcyjny, a 500 tys. ton przeznaczyć na export w stanie świeżym.
 

Wyliczenia Świętokrzyskiej Izby Rolniczej
Na jeden kg koncentratu potrzeba około 7 kg jabłek. Z 2 mln ton można wyprodukować około 300 tys. ton koncentratu.
Aktualna cena na koncentrat wynosi 700 Euro za 1 tonę. Sadownicy powinni otrzymać dopłatę 0,25 zł do 1 kg jabłek. Przetwórca płaci od siebie 0,25 zł za 1 kg jabłek. Razem  sadownik otrzymuje 50 gr za 1 kg.
2 mln ton  to 2.000.000.000 kg x 0,25 zł = 500.000.000 zł. Według aktualnego przelicznika 500.000.000 zł  to około 120 mln Euro. Wyłożenie 120 mln Euro uspokaja rynek jabłek w Polsce i Unii Europejskiej. Konieczne do zabezpieczenia od zaraz 120 mln Euro na dopłaty do skupu owoców.
Z wyprodukowanego 300 tys. ton koncentratu na rezerwę  ARR przeznacza się połowę, drugą połowę zakłady sprzedają na bieżąco.
Na wykupienie 150 tys. ton po 700 Euro za  1 tonę potrzeba (aktualna cena): 150.000 ton x 700 Euro = 105 mln Euro.
120 mln Euro na dopłatę dla sadowników  plus 105 mln  Euro na wykupienie w ciągu 3 lat koncentratu jabłkowego ( łączny koszt operacji  równa się  225 mln Euro).
Koncentrat jabłkowy może być przechowywany do 3 lat. W tym czasie może wystąpić mniej urodzajny rok  i wtedy zgromadzony koncentrat będzie sprzedany. Gdy rynek nie wchłonie tej nadwyżki to będzie można przekazać ją na cele charytatywne.

 

Ponadto Świętokrzyska Izba Rolnicza wylicza, że unijna pomoc powinna wynieść co najmniej 500 mln euro.

Prezes Ciżla domaga się także uruchomienia programu wsparcia nie tylko za wycofanie z rynku, zielonych zbiorów lub niezbierania plonów, ale również rekompensat z tytułu obniżenia ceny w wielu przypadkach o połowę a nawet o 2/3 w stosunku do  roku ubiegłego.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics