Komisja Europejska opublikowała wyniki skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw.
Kontrole przeprowadziło 21 państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Szwajcaria i Norwegia. Wspólne Centrum Badawcze (JRC) wykonało prawie 10 000 analiz w 1885 próbkach sześciu różnych rodzajów ziół i przypraw. Odsetek próbek z nieprawidłowościami był następujący: 48% – oregano, 17% – pieprz, 14% – kminek, 11% – kurkuma, 11% – szafran i 6% -papryka/chilli. Oregano w większości przypadków zanieczyszczone było liśćmi oliwnymi.
Potrzeba nasilenia kontroli urzędowych
Na podstawie uzyskanych wyników Komisja Europejska wezwała podmioty do natychmiastowego opracowania planu działania w celu zaradzenia tej sytuacji, która jest szkodliwa zarówno dla konsumentów, jak i samego sektora ziół i przypraw oraz jego uczciwych przedsiębiorców. Komisja zwróciła się również do władz krajowych o nasilenie kontroli urzędowych w tym sektorze w celu zapobiegania nieuczciwym praktykom i nakładania sankcji na sprawców oszustw.
Pełny raport dostępny jest (w języku angielskim) na stronie internetowej Komisji Europejskiej.
Źródło: IJHARS