– Głęboki spadek cen zbytu na krajowym rynku będzie miał negatywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego i dochodowość uprawy buraków cukrowych, gdyż ceny skupu zawarte w umowach kontraktacyjnych są uzależnione od cen cukru – wyjaśnia Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W pierwszej połowie grudnia br. zostaną zakończone zbiory buraków cukrowych, które są opóźnione ze względu na duże opady. Trudności ze zbiorami wystąpiły na plantacjach charakteryzujących się ciężkimi glebami lub były położone na podmokłych gruntach. Duża zawartość wody w glebie i niewielka liczba słonecznych dni negatywnie wpływały na zawartość cukru w korzeniach. Powierzchnia uprawy wynosi 226 tys. ha, a plony są przewidywane na poziomie ok. 650 dt/ ha.
– W związku z tym szacuje się, że zbiory mogą przekroczyć ok. 14,5 mln ton, a produkcja cukru może zwiększyć się do ok. 2,1 mln ton – informuje Piotr Szajner w najnowszym raporcie „Rynek Rolny”.
Spadają ceny cukru
Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. W październiku br. ceny zbytu cukru w workach spadły o 14,5 proc. do 1,88 zł/kg.
– Ceny te były o 26,0 proc. niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z wrześniem br. o 13,9 proc. do 1,80 zł/kg i były aż o 33,6 proc. niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w październiku br. wyniosła 2,92 zł/kg i była o 2,0 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 7,9 proc. niższa niż w październiku 2016 r. – czytamy w raporcie.
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj