W pierwszym półroczu 2013 r. dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj obniżyło się w skali roku prawie o jedną trzecią do 81 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.
Wolumen eksportu jaj i przetworów jajecznych zwiększył się jedynie o 1% do 110 tys. ton, natomiast jego wartość była o jedną piątą niższa i wyniosła 113 mln EUR. Jednocześnie wzrosła wielkość importu o 24% do 13 tys. ton, przy wydatkach wyższych o 16% – 31 mln EUR.
Pogorszenie bilansu handlowego to efekt spadku cen jaj od początku tego roku po ubiegłorocznym rekordowym wzroście wywołanym wymianą klatek dla niosek i obniżeniem produkcji w UE. W 2013 r. sytuacja popytowo-podażowa na rynku jaj zaczęła się już stabilizować, a ceny zrównały się ze średnią pięcioletnią.
Czytaj także:
Zaskakujący poziom eksportu polskiej żywności!
Postęp hodowlany trzody chlewnej
Poziom światowych cen produktów mleczarskich wzrasta
Najważniejszymi partnerami handlowymi pozostały tradycyjnie państwa Unii Europejskiej. Polskie jaja i przetwory trafiły głównie do Niemiec, Holandii i Włoch, kraje te miały ok. 70% udział w polskim eksporcie sektora jaj. Głównymi dostawcami jaj i przetworów do Polski w ubiegłym roku były również państwa unijne, w tym głównie Holandia, Niemcy i Francja.
Szczegółowe dane dotyczące polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi w 2012 r. znajdą się w raporcie FAMMU/FAPA, który ukaże się w drugiej połowie października br.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu