Sprzedaż żywych ryb: Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii

Ostatnie dni przed świętami Bożego Narodzenia to czas wzmożonych prac i przygotowań, którym towarzyszą również nerwowe zakupy. Jak co roku w tym okresie nie brakuje dyskusji nt. sprzedaży żywych karpi. Pomimo wprowadzonych w tym zakresie ograniczeń, wiele sklepów rybnych i handlarzy na targowiskach oferuje możliwość zakupu żywych ryb.

Sprzedaż żywych ryb: Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii

Wzorem lat ubiegłych Główny Lekarz Weterynarii w formie zalecenie przypomniał  o ogólnych zasadach wynikających z:

  • ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
  • rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
  • opinii naukowych;
  • statystyki GUS.

W zaleceniu tym wskazane jest, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.

We wskazaniach dotyczących uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej zaznaczano, że uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna (uderzenie w część czołową czaszki) i elektryczna (powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego).

Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci. W związku z tym, miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.

Personel zajmujący się sprzedażą ryb powinien mieć ukończone 18 lat, posiadać doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe). W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

Żywe ryby powinny być przechowywane w następujących warunkach:

  • w basenach – szczelnych,  o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
  • w wodzie spełniających poniższe parametry: wody czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
  • maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody wynosić powinno 1kg masy ryby/l wody,
  • optymalna temp. wody 4 – 6 ºC max 10 ºC,
  • ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę i umożliwić rybie przyjęcie naturalnej pozycji, aby nie była wygięta.

 Czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu powinien być  jak najkrótszy.

Opracowanie
Maria Schubert

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics