Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie

Komisja Europejska podjęła 24 lipca 2024 roku decyzję o rejestracji inicjatywy obywatelskiej „Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie”.

Sklep spożywczy na pierwszym planie koszyk z zakupami oraz znak STOP OSZUSTWOM ŻYWNOŚCIOWYM.
Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie

Cele inicjatywy określone przez organizatorów to:

  • dostęp europejskich konsumentów do przejrzystych informacji o żywności, którą kupują,
  • poszanowanie oczekiwań europejskich konsumentów „w zakresie wysokich standardów jakości i zrównoważonego rozwoju” w odniesieniu do żywności,
  • jasne i wyraźne wskazywanie pochodzenia wszystkich produktów wprowadzanych na wspólny rynek,
  • spełnianie tych samych „norm środowiskowych, zdrowotnych i pracowniczych mających zastosowanie na rynku wewnętrznym w celu ochrony planety i zdrowia konsumentów” przez wszystkie produkty wprowadzane na wspólny rynek.

W załączniku do inicjatywy przedstawiono dalsze szczegóły dotyczące przedmiotu, celów i kontekstu inicjatywy. Odnosi się ona do kryteriów związanych z nabywaniem informacji, przekazywanych konsumentowi dotyczących pochodzenia oraz miejsc pochodzenia żywności, określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011. Organizatorzy uważają, że należy przestrzegać „zasady wzajemności, zakazać przywozu żywności przetworzonej przy użyciu substancji i metod zakazanych w Europie” oraz zwiększyć „kontrole graniczne żywności wprowadzanej przez granice europejskie i krajowe”. Organizatorzy twierdzą również, że wymóg oznaczania pochodzenia powinien zostać rozszerzony na wszystkie produkty spożywcze „w celu zapobiegania oszustwom, ochrony zdrowia publicznego i zagwarantowania konsumentom prawa do informacji”. Treść decyzji Komisji Europejskiej została opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych prowadzi kontrole zgodności znakowania żywności z przepisami prawa, na bieżąco informując opinię publiczną o wykrytych nieprawidłowościach.

Więcej informacji o kontroli żywności importowanej oraz o wymaganiach z zakresie znakowania żywności znajduje się na stronie internetowej IJHARS.

Źródło: IJHARS

Advertisement
Advertisement

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

KRIR ogłasza nabór rolników do zespołów roboczych

Krajowa Rada Izb Rolniczych (KRIR) ogłosiła rozpoczęcie naboru rolników do zespołów roboczych, których celem jest aktywny udział w tworzeniu rozwiązań dla polskiego rolnictwa. Inicjatywa...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics