Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie

Komisja Europejska podjęła 24 lipca 2024 roku decyzję o rejestracji inicjatywy obywatelskiej „Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie”.

Sklep spożywczy na pierwszym planie koszyk z zakupami oraz znak STOP OSZUSTWOM ŻYWNOŚCIOWYM.
Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie

Cele inicjatywy określone przez organizatorów to:

  • dostęp europejskich konsumentów do przejrzystych informacji o żywności, którą kupują,
  • poszanowanie oczekiwań europejskich konsumentów „w zakresie wysokich standardów jakości i zrównoważonego rozwoju” w odniesieniu do żywności,
  • jasne i wyraźne wskazywanie pochodzenia wszystkich produktów wprowadzanych na wspólny rynek,
  • spełnianie tych samych „norm środowiskowych, zdrowotnych i pracowniczych mających zastosowanie na rynku wewnętrznym w celu ochrony planety i zdrowia konsumentów” przez wszystkie produkty wprowadzane na wspólny rynek.

W załączniku do inicjatywy przedstawiono dalsze szczegóły dotyczące przedmiotu, celów i kontekstu inicjatywy. Odnosi się ona do kryteriów związanych z nabywaniem informacji, przekazywanych konsumentowi dotyczących pochodzenia oraz miejsc pochodzenia żywności, określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011. Organizatorzy uważają, że należy przestrzegać „zasady wzajemności, zakazać przywozu żywności przetworzonej przy użyciu substancji i metod zakazanych w Europie” oraz zwiększyć „kontrole graniczne żywności wprowadzanej przez granice europejskie i krajowe”. Organizatorzy twierdzą również, że wymóg oznaczania pochodzenia powinien zostać rozszerzony na wszystkie produkty spożywcze „w celu zapobiegania oszustwom, ochrony zdrowia publicznego i zagwarantowania konsumentom prawa do informacji”. Treść decyzji Komisji Europejskiej została opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych prowadzi kontrole zgodności znakowania żywności z przepisami prawa, na bieżąco informując opinię publiczną o wykrytych nieprawidłowościach.

Więcej informacji o kontroli żywności importowanej oraz o wymaganiach z zakresie znakowania żywności znajduje się na stronie internetowej IJHARS.

Źródło: IJHARS

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Co z wcześniejszą likwidacją międzyplonów? Resort rolnictwa stawia sprawę jasno

Ministerstwa Rolnictwa odpowiedziało na pismo izby rolniczej dotyczące wprowadzenia zmian w praktyce Międzyplony ozime lub wsiewki śródplonowe w ramach ekoschematu Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi, polegających...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics