Advertisement

Advertisement

Strefa EcoFood już w kwietniu podczas WorldFood Warsaw 2016

Polacy wciąż mają niezaspokojony apetyt na żywność ekologiczną, a wartość tego rynku stale rośnie. Świadczy o tym choćby fakt, że aż 42% zwiedzających minioną edycję targów WorldFood Warsaw poszukiwało firm z sektora eko. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom powstała specjalna strefa EcoFood, która będzie miała swoją premierę podczas WorldFood Warsaw  2016.

 

\"rolnictwo,

 

Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce osiągnie w 2015 roku wartość 770 mln złotych, wobec 650 mln zł w roku ubiegłym. Jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów branży spożywczej. Polacy coraz chętniej kupują taką żywność, a jej dostępność w delikatesach i sieciach handlowych rośnie. Mimo to, wciąż wydajemy na produkty z certyfikatem niewiele – średnio około 4 euro na osobę, w porównaniu do 90-195 euro w krajach Europy Zachodniej.

Branża żywności ekologicznej mimo, że wciąż niewielka, ma stale rosnący poziom. Popyt na ekologiczną żywność rośnie w tempie około 20% rocznie. Wychodząc naprzeciw tym trendom i oczekiwaniom zwiedzających organizatorzy targów WorldFood Warsaw postanowili stworzyć podczas III edycji wystawy specjalną strefę EcoFood.
„Na podwystawie EcoFood swoją ofertę zaprezentują firmy związane z branżą ekologiczną – producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności z certyfikatami oraz żywności naturalnej o niskim stopniu przetworzenia. Dodatkowo program kolejnej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw 2016 będzie jednego dnia w całości poświęcony sektorowi eko.

Czytaj także:
Wyprzedź konkurencję i już dziś zaplanuj udział w WorldFood Warsaw 2016!

Liczymy, że dzięki temu spełnimy oczekiwania naszych krajowych i zagranicznych wystawców oraz zwiedzających. Zależy nam na tym, aby WorldFood Warsaw była międzynarodową platformą nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń branży spożywczej” – informuje Agnieszka Szpaderska, manager targów WorldFood Warsaw.

Dużym udogodnieniem dla firm z sektora ekologicznego będzie możliwość wystawienia się w ramach wspólnej powierzchni wystawienniczej przez grupę przedsiębiorców. Jest to korzystne zarówno finansowo, jak również pozwala na wspólną identyfikację producentów.

III edycja targów WorldFood Warsaw odbędzie się w dniach 19-21 kwietnia 2016 w Warszawskim Centrum EXPO XXI. Przedsiębiorcy, którzy już teraz zgłoszą się do organizatorów, mogą liczyć na atrakcyjne ceny i duży wybór lokalizacji.

Redakcja AgroNews

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Internetowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025” rozstrzygnięty!

15 września 2025 r. zakończyło się głosowanie w Internetowym Konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025”. Po kilku tygodniach rywalizacji i ogromnym zaangażowaniu internautów poznaliśmy zwycięzców...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics