Światowe ceny cukru rosły w sierpniu

Publikowany co miesiąc przez FAO Indeks cen cukru wyniósł w sierpniu  średnio 148,2 pkt., co oznacza wzrost o 1,3 proc. w stosunku do lipca i aż o 34,1 proc. w stosunku do poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku.

Wzrost światowych cen cukru wynikał głównie ze zwiększonych obaw o wpływ zjawiska pogodowego El Niño na perspektywy światowej produkcji.

W Indiach opady poniżej średniej w sierpniu miały szkodliwy wpływ na rozwój upraw trzciny cukrowej, natomiast oczekuje się, że utrzymująca się sucha pogoda w Tajlandii będzie miała negatywny wpływ na produkcję cukru w sezonie 2023/2024.

W Brazylii deszcze na niektórych obszarach utrudniały prace polowe, jednakże aktualnie zbierane duże plony ograniczyły presję na wzrost światowych cen cukru.

Do ograniczenia wzrostu światowych cen cukru przyczyniło się także osłabienie reala brazylijskiego wobec dolara amerykańskiego oraz niższe ceny etanolu.

Andrzej Bąk

Źródło: FAO

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics