Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) światowa produkcja zbóż w sezonie 21/22 zwiększy się do 2292,0 mln t wobec 2219,7mln t w sezonie 20/21 (+3,3%). Wzrost zbiorów zostanie odnotowany w przypadku pszenicy (+2,1%)i kukurydzy(+5,3%), podczas gdy obniży się produkcja jęczmienia (–1,5%), jak i pozostałych gatunków zbóż (–0,9%).
Wyższe zbiory pszenicy będą głównie efektem ich silnego wzrostu w UE, podczas gdy przeciwny wpływ będzie miało ich wyraźne obniżenie w Australii i Rosji. Wzrost produkcji kukurydzy będzie wynikać z jej wyższych zbiorów w USA i Brazylii. Niższa produkcja jęczmienia będzie z kolei efektem spadku jego zbiorów w Australii i w Wielkiej Brytanii.
Produkcja zbóż rośnie
Zgodnie z prognozą IGC światowa konsumpcja zbóż w sezonie 21/22 zwiększy się do 2296,5mln t wobec 2237,1mln t w sezonie 20/21 (+2,7%). Wzrost spożycia oczekiwany jest w przypadku pszenicy (+2,7%), kukurydzy (+3,0%),jęczmienia(+1,3%)oraz pozostałych gatunków zbóż (+1,1%). W ujęciu geograficznym głównym źródłem wzrostu światowego spożycia zbóż pozostają Chiny,czemu sprzyja zwiększone zapotrzebowanie na zboża paszowe ze względu na postępującą odbudowę pogłowia trzody chlewnej w tym kraju.
Dalszy spadek światowych zapasów zbóż
Z uwagi na niższą produkcję zbóż od ich spożycia, w sezonie 21/22 dojdzie do dalszego spadku światowych zapasów zbóż, które wyniosą 594,7mln t wobec 599,3mln t w sezonie 20/21. W konsekwencji współczynnik zapasy/spożycie obniży się do 25,9% wobec 26,8%, co będzie jego najniższą wartością od sezonu 12/13.Na uwagę zasługuje również utrzymujące się duże zróżnicowanie sytuacji popytowo–podażowej w przypadku poszczególnych gatunków zbóż. Podczas gdy na rynku pszenicy oraz jęczmienia współczynnik zapasy/spożycie kształtuje się na wysokim na tle historycznym poziomie, to w odniesieniu do kukurydzy jest on najniższy od sezonu 10/11.
Oprac. Credit Agricole