Świń może być najmniej od pół wieku!

Pierwsze półrocze 2011 roku nie było łaskawe dla producentów trzody chlewnej. Pogorszyła się także sytuacja w branży przetwórstwa mięsa. Spowodowane to było podwyżkami cen surowca. W I połowie 2011 r. ceny były o 3% wyższe niż w II połowie 2010 r. i 11% wyższe niż rok wcześniej.

Według danych GUS w I półroczu tego roku skup wieprzowiny był o ponad 15% wyższy niż rok wcześniej.

\"Jak informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego BGŻ, w odróżnieniu od niezbyt dobrej sytuacji w branży mięsnej – sytuacja przedsiębiorstw, w których dużą część działalności stanowi produkcja i konserwowanie wołowiny, prawdopodobnie była i jest znacznie lepsza. Nadal utrzymywał się wysoki popyt na polską wołowinę na rynkach zagranicznych. Wolumen eksportu w pierwszych pięciu miesiącach był o ponad 30%wyz˙szy niż w tym samym okresie przed rokiem, czemu sprzyjała m.in. niższa podaż bydła w UE. Perspektywy na II połowę 2011 r. dla branży przetwórstwa mięsa wieprzowego są umiarkowanie niekorzystne, przede wszystkim ze względu na zaostrzającą się walkę o surowiec. BGŻ prognozuje, że w tym czasie dalszej redukcji ulegnie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w pozostałych krajach UE. W Polsce może ono po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej poziomu 13 mln sztuk. W lipcu br. liczba świń może być nawet o kilkanaście procent niższa niż rok wcześniej.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Priorytety Centralnego Laboratorium GIORiN na 2025 rok

Kierownictwo Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN) podsumowało działalność Centralnego Laboratorium w 2024 roku i wyznaczyło priorytety na kolejny rok. Spotkanie odbyło się...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics