Ceny marchwi na krajowym rynku w pierwszych czterech miesiącach bieżącego sezonu (lipiec-październik) utrzymywały się na wyższym poziomie w stosunku do roku poprzedniego. Powodem tego była niska podaż tych warzyw na rynku krajowym.
W listopadzie br. ceny marchwi obniżyły się jednak już do poziomu niższego niż przed rokiem. Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa cena kilograma tego warzywa w skupie do konsumpcji bezpośredniej wyniosła średnio 0,66 zł/kg netto podczas gdy rok wcześniej kształtowała się na poziomie 0,73 zł/kg. Na rynkach hurtowych spadki cen były mniej widoczne, choć na niektórych wynosiły nawet kilkanaście groszy na kilogramie (w relacji IX 2013/ XI 2012).
Czytaj także:
Rynek ziemniaczany w UE – podsumowanie!
UE: Spadek produkcji i wzrost cen cebuli!
Spadek cen w listopadzie mógł być spowodowany sezonowym spiętrzeniem podaży marchwi na rynku krajowym. W skali całego roku GUS oczekuje bowiem dość znacznego zmniejszenia zbiorów (-7,1% – szacunek wrześniowy).
Gdyby te oczekiwania okazały się prawdziwe, należałoby spodziewać się odwrócenia tendencji cenowych i wzrostów cen w kolejnych miesiącach. Niemniej, obecnie marchew jest jednym z niewielu gatunków warzyw gruntowych, których ceny są niższe w porównaniu do tych sprzed roku. Droższe są buraki ćwikłowe, cebula, pietruszka czy też selery.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu