Wyniki analiz prób zbioru buraków z 31. lipca wykonanych w cukrowniach Grupy Pfeifer & Langen w Polsce wykazały w stosunku do roku ubiegłego wyższe średnie plony cukru z 1ha w zakresie od 14,8 do 11,4% – informuje Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego.
Wynika to nie tylko z lepszych plonów korzeni, lecz także wyższej zawartość cukru, która kształtuje się średnio na poziomie od 14,30 do 14,69%.
Tegoroczne warunki pogodowe są bardziej korzystne niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, nie tylko dla dalszego intensywnego przyrostu plonów lecz także sprzyjają szybkiemu rozwojowi chwościka buraka – choroby grzybowej występującej powszechnie w rejonach uprawy buraków. Patogen rozwija się bardzo intensywnie w warunkach wysokiej wilgotności powietrza i umiarkowanej temperaturze.
W związku ze spodziewanymi wysokimi plonami rozpoczęcie skupu buraków w Wielkopolsce planowane jest w pierwszych dniach września.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu