Według FAO indeks cen cukru wynosił w lutym średnio 124,9 punktu, co oznacza wzrost o 8,1 punktu (6,9 procent) w stosunku do stycznia, osiągając najwyższy poziom od lutego 2017 roku.
Lutowe odbicie było głównie związane z rewizją w dół prognozy produkcji cukru w Indiach na lata 2022/23, co osłabiło perspektywy eksportu na bieżący sezon. Obawy związane z mniejszą dostępnością eksportową z Indii przy silnym światowym popycie importowym dodatkowo wspierały światowe ceny cukru. Jednak dobre postępy zbiorów w Tajlandii i obfite opady w kluczowych obszarach upraw Brazylii zapobiegły większemu miesięcznemu wzrostowi cen.
Jest decyzja Rosji w sprawie umowy zbożowej. Rynek zareagował wzrostami!
Spadek międzynarodowych notowań cen ropy naftowej oraz cen etanolu w Brazylii również przyczynił się do ograniczenia presji wzrostowej na światowe ceny cukru.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO