Polska wystąpi o przedłużenie możliwości stosowania tlenku cynku w paszach leczniczych – poinformował Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej.
W czerwcu br. Komisja Europejska wprowadziła zakaz używania leczniczego tlenku cynku (ZnO) w dietach dla zwierząt. Urzędnicy podjęli taką decyzję ze względu na negatywny wpływ tlenku cynku na środowisko naturalne.
Kraje członkowskie mają jednak możliwość odroczenia zakazu o pięć lat. Dlatego producenci trzody chlewnej, zbóż i pasz wystąpili kilka miesięcy temu do ministra rolnictwa o odroczenie o pięć lat zakazu stosowania tlenku cynku w paszach dla świń.
W odpowiedzi resort rolnictwa poinformował, że Polska skorzysta z okresu przejściowego w pełnym zakresie.
– Oznacza to, że pozwolenie na dopuszczenie do obrotu dla produktów leczniczych weterynaryjnych zawierających tlenek cynku powinny być cofnięte do dnia 26 czerwca 2023 r. (5 lat po podjęciu decyzji przez Komisję Europejską) – czytamy w komunikacie KZPPTCh.
Resort rolnictwa zwrócił się już do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego z prośbą o opracowanie wytycznych dotyczących stosowania produktów alternatywnych do tych zawierających tlenek cynku.
Tlenek cynku – dlaczego tak ważny w żywieniu świń?
Obecnie w większości krajów członkowskich ZnO jest zarejestrowany jako produkt medyczny, stosowany w paszy dla prosiąt przez pierwsze dwa tygodnie po odsadzeniu i jest przepisywany na receptę przez lekarzy weterynarii.
– Dodatek cynku do paszy hamuje biegunki wywołane przez Escherichia Coli, poprzez zahamowanie rozwoju patogennej flory bakteryjnej. Tlenek cynku, zapewniając prosiętom ochronę, jest istotnym wsparciem dla dobrego funkcjonowania przewodu pokarmowego zwierząt. Stosowanie ZnO znacznie ogranicza konieczność użycia antybiotyków u prosiąt, co jest kluczowe ze względu na jeden z najbardziej newralgicznych elementów produkcji zwierzęcej, jakim jest lekooporność bakterii, która staje się coraz większym problemem w terapii ludzkiej – wyliczają zalety tlenku cynku członkowie KZPPTCh.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com