Nadal nie spada cena polskich truskawków. Powodem tego jest chłodna pogoda. Truskawki w hurcie kosztują od 15 do 20 zł za kilogram.
W stosunku do cen z połowy maja ubiegłego roku truskawki są droższe o 60 – 70 proc. – poinformowała rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Chłodniejsza pogoda wpływa na wolniejszy spadek cen truskawek w porównaniu z rokiem ubiegłym. W drugiej dekadzie maja ceny wprawdzie stopniowo obniżają się, ale nie jest to spadek znaczący. Ceny są wyższe w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Hurtowe ceny tych owoców wahają się od 15 do 20 zł za kilogram. W stosunku do cen z połowy maja 2014 roku ceny są wyższe od 60 do 70 proc.
Truskawki nadal pochodzą z wysokich tuneli, bowiem pogoda opóźnia dojrzewanie tych uprawianych pod włókniną. Jednak jak wynika ze wstępnych ocen owoców nie zabraknie i jedynie od temperatury zależeć będzie, jak szybko te pierwsze tegoroczne owoce stanieją.
Czytaj także:
Bronisze: Polskie truskawki o 15 proc. tańsze niż przed rokiem
W ostatnich trzech dniach większa jest podaż kalafiorów (cena spadła do 3 zł za szt), mniejsza młodej kapusty (ceny wzrosły do 5 zł za sztukę), a wszystko to wynika z cykli produkcyjnych. Wszystkie nowalijki pochodzą ze szklarni. Jest już także polska fasolka szparagowa, ale należy ją traktować jako produkt delikatesowy zważywszy na cenę, od 30 zł do 35 zł za kilogram w ofercie hurtowej
Sprzyjająca uprawie szparagów pogoda wpłynęła na bardzo znaczące obniżenie cen tych smacznych i zdrowych warzyw. W ofercie hurtowej kilogram szparagów sprzedawany jest w cenie od 8 do 12 zł.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/t-mizo