W 2024 roku Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) przebadała łącznie 155 próbek truskawek i borówki amerykańskiej pochodzących z całego kraju. W żadnej z próbek nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych norm pozostałości środków ochrony roślin, co potwierdza wysoki poziom bezpieczeństwa polskich owoców jagodowych.

Ścisła kontrola – gwarancją bezpieczeństwa
Truskawki i borówki to jedne z najchętniej wybieranych przez konsumentów owoców sezonowych. Cieszą się popularnością nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również bogactwo witamin i składników mineralnych, które wspierają odporność i mogą chronić organizm przed wieloma chorobami.
Aby zapewnić wysoką jakość i bezpieczeństwo tych owoców, PIORiN prowadzi regularne kontrole w zakresie stosowania środków ochrony roślin, pobierając próbki z upraw i analizując je w akredytowanych laboratoriach. W 2024 roku łącznie przebadano 3 763 próbki różnych płodów rolnych, w tym warzyw, owoców jagodowych i sadowniczych.
Wyniki badań truskawek i borówek w 2024 roku
- 68 próbek truskawek zostało pobranych z upraw w 14 województwach
- 87 próbek borówki amerykańskiej pochodziło z plantacji w 16 województwach
- Analiza objęła około 500 substancji czynnych zawartych w środkach ochrony roślin
- Żadna z próbek nie wykazała przekroczeń norm
To dobra wiadomość dla konsumentów i producentów – owoce trafiające na rynek są zgodne z wymaganiami i bezpieczne do spożycia.
PIORiN: kontrola i prewencja
Inspektorzy PIORiN sprawują nadzór nad stosowaniem środków ochrony roślin w całym kraju. Ich działania skupiają się na tym, by środki były używane zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin i przepisami prawa. Dzięki temu możliwe jest:
- ograniczenie ryzyka pozostałości w żywności,
- eliminacja zagrożeń dla zdrowia konsumentów,
- zapewnienie zgodności z wymaganiami UE.
Polskie owoce jagodowe na europejskim poziomie
Wyniki badań potwierdzają, że polskie truskawki i borówki amerykańskie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również produkowane z poszanowaniem zasad bezpieczeństwa żywności. To kolejny argument przemawiający za wyborem krajowych produktów – zarówno przez konsumentów, jak i partnerów handlowych na rynku krajowym i międzynarodowym.