W sklepach, na targowiskach i stoiskach pojawia się coraz więcej truskawek. Są one o połowę tańsze niż przed rokiem. Jednak ich jakość jest gorsza, ze względu na częste deszcze. Według ekspertów, cena owoców i ich podaż w następnych dniach będzie zależeć od pogody – podaje "Rzeczpospolita".
Jest słonecznie i ciepło, truskawki dojrzewają szybko i jest ich coraz więcej. Jednak ze względu na to, że gleba jest wilgotna, owoce są nietrwałe i szybko muszą trafić do konsumpcji, a to wpływa na dużą zmienność cen – wyjaśnia rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska. Dodała, że duża zawartość wody w owocach powoduje szybki rozwój pleśni i innych chorób grzybowych.
W ostatnich dniach ceny hurtowe truskawek kształtowały się na poziomie 2,5 – 4 zł za kilogram, a to jest o połowę mniej niż rok temu. W analogicznym okresie ubiegłego roku kosztowały one od 6 do 7,5 zł za kilogram. Jeszcze w połowie ubiegłego tygodnia kilogram tych owoców kosztował 5 zł.
Jak poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zakłady przetwórcze rozpoczęły już skup truskawek. Większość firm płaci za owoce do mrożenia, a więc odszypułkowane, 2,5 zł za kg, a z dostawą do zakładu – 3 zł/kg. Tańsze są truskawki na soki – przetwórnie płacą za nie ok. 1,5 zł za kg.
Cena w skupie jest znacznie niższa niż w ubiegłym roku, gdy plantatorzy otrzymywali za te owoce nawet 5 zł za kg – zwróciła uwagę Nosecka. Nie wszystkie firmy zdołały więc sprzedać towar i część ma jeszcze zapasy. Mrożone truskawki trafiają głównie na eksport. W związku z tym już przed sezonem było wiadomo, że w tym roku ceny skupu będą niższe – zaznaczyła.
Czytaj także:
Polska – niekwestionowanym liderem w produkcji jabłek
Unijne standardy owoców i warzyw
Zakłady przetwórcze z rejonu Grójca i Radomia płacą obecnie około 2,20 zł za kilogram owoców do przetwórstwa, czyli 5,50 za łubiankę. W ocenie plantatorów, opłacalność produkcji spadła, ze względu na wyższy jej koszt – głównie środków ochrony roślin. Więcej trzeba także płacić za zbieranie owoców (ok. 2 zł za łubiankę).
Zdaniem profesora Eberharda Makosza, w tym roku ceny truskawek do przetwórstwa są za niskie. Powinny one kosztować co najmniej 3 zł za kg.
W opinii Noseckiej, tegoroczne zbiory mogą być większe niż w ubiegłym roku, gdy uzyskano 130 tys. ton. Rekordowe zbiory osiągnięte zostały w latach 2008 i 2009 r. – ok. 200 tys. ton. W tym roku truskawki przezimowały dobrze, a na polach jest ich dużo. Problem jednak w tym, ile faktycznie się ich zbierze – tłumaczyła ekspertka. Podkreśliła, że deszcze lub upały mogą znacznie skrócić okres zbiorów – czytamy w gazecie.
Pojawiły się już w sprzedaży wczesne gatunki czereśni. Owoce te, podobnie jak truskawki, są nadmiernie uwodnione, co powoduje ich pękanie i szybkie psucie się. Na rynku hurtowym w Broniszach są one jednak tańsze niż przed rokiem, bo podaż owoców jest duża. We wtorek kosztowały w hurcie 2,5-3,75 zł/kg. Na targowiskach i w sklepach ich ceny są bardzo zróżnicowane. Np. W warszawie na bazarze można je kupić po 6-8 zł za kg, w Lublinie – w sklepie kosztują 12 zł/kg.
Według Makosza tegoroczne zbiory czereśni będą najwyżej takie same, jak w ubiegłym roku. W 2012 r. zbiory tych owoców wyniosły tylko ok. 30 tys. ton wobec 50 tys. ton w 2009 r.
Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu