Wyjście Wielkiej Brytani z UE może doprowadzić do utraty 32 tysięcy miejsc pracy w sektorze mięsnym – wynika z najnowszych analiz rynkowych.
Europejska Unia Handlu Żywcem i Mięsem opublikowała raport oceniający wpływ „twardego Brexitu” na sektor mięsny w krajach Unii Europejskiej. Z analizy wynika, że wyjście Wielkiej Bytanii z Unii Europejskiej mogłoby doprowadzić do wejścia w życie taryf WTO we wzajemnych relacjach.
– Według tego scenariusza wpływ na unijny rynek mięsa byłby znacząco większy niż rosyjskie embargo wprowadzone w 2014 roku. Sektor mięsny mógłby utracić 32 tys. miejsc pracy – wyjaśnia Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Powołując się na wyliczenia Europejskiej Unii Handlu Żywcem i Mięsem, Dargiewicz informuje, że najbardziej skutki Brexitu w tym scenariuszu odczułyby Irlandia i Dania.
– Kraje te obecnie lokują w Wielkiej Brytanii odpowiednio 56% i 25% swojego eksportu – wyjaśnia Dargiewicz.
Wielka Brytania nie będzie już członkiem Unii Europejskiej prawdopodobnie od marca 2019 roku. Możliwe jednak, że czas ten zostanie przedłużony.
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com