W czerwcu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,5 EUR/100 kg i była o 1,3% wyższa niż w maju i o 5,1% wyższa niż przed rokiem- podaje zaspół monitoringu zagranicznych rynków rolnych.
Wobec przeciętnej z tego samego okresu z lat 2009-13 ceny jaj wzrosły o 5%. W czerwcu jaja podrożały w skali miesiąca w piętnastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii i Belgii (+11%), znacząco także na Łotwie (+9%), we Francji i Portugalii (+7%).
W dziesięciu krajach UE ceny jaj obniżyły się, najbardziej w Rumunii (- 8%). W Polsce jaja podrożały wobec maja o 1,6% do 121,4 EUR/100 kg, stanowiąc 99% średniej unijnej. W skali roku ceny polskich jaj były o 5,4% wyższe.
Czytaj także:
Żywność tanieje!
Dobre wieści dla producentów trzody chlewnej
Optymistycznie kształtują się ceny żywca kurcząt brojlerów
Najwyższe notowania jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech (202 EUR/100 kg), a najniższe tym razem w Rumunii i Bułgarii (88-90 EUR/100 kg). W poprzednich miesiącach najtaniej jaja sprzedawano w Belgii i Holandii.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot: sxc.hu