W I kw. 2016 r. wolumen eksportu produktów mleczarskich z Polski na rynki unijne w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem zmniejszył się. Jednocześnie poza granice wspólnoty wyeksportowano więcej towarów niż przed rokiem.
Jak zauważają analitycy BGŻBNP Paribas, znacząca nadpodaż surowca na rynku unijnym sprawia, ze sprzedaż produktów mleczarskich na rynek Wspólnoty jest utrudniona. Z danych ministerstwa finansów wynika, że w I kw. 2016 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, z wyjątkiem serów i twarogów, sprzedaż wszystkich głównych kategorii produktów mleczarskich na rynek Wspólnoty była mniejsza.
Eksport mleka w proszku na rynek UE był o połowę mniejszy niż w I kw. 2015 r. i wyniósł 10,9 tys. t. Popyt na polskie mleko w proszku ograniczyły przede wszystkim Niemcy i Holandia, czyli kraje, gdzie w pierwszych jedenastu miesiącach po zniesieniu kwot, przyrost wolumenu skupu mleka był największy. Sprzedaż serwatki na rynek UE zmniejszyła się o 18,2 proc. do 29,1 tys. t, a jogurtów i napojów fermentowanych o 16,9 proc. do 23,6 tys. t. W I kw. 2016 r., eksport mleka płynnego i śmietany był o 8,3 proc. mniejszy niż w I kw. 2015 r. i wyniósł 96,2 tys. t, a masła obniżył się o 8,2 proc. do 10,6 tys. t. Jedyna kategoria produktów, których sprzedaż na rynek Wspólnoty wzrosła (o 1,2 proc. do 53,3 tys.t) były sery i twarogi.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/benjamin horn