Stany Zjednoczone znoszą zakaz importu unijnej wołowiny. Nie sprowadzały jej od 1997 roku, w obawie przed chorobą szalonych krów.
Departament Rolnictwa USA ogłosił zmiany w przepisach tak, by były zgodne z międzynarodowymi standardami dotyczącymi BSE , czyli choroby szalonych krów. Oznacza to, że europejscy rolnicy po 16 latach znowu będą mogli eksportować wołowinę za ocean.
BSE po raz pierwszy stwierdzono w Wielkiej Brytanii w 1986 roku. Środki podjęte przez Amerykanów w obronie przed tą chorobą wykraczały poza normy przyjęte przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt.
Czytaj także:
Kurczęta tanieją, a rynek drobiu słabnie!
Coraz częściej gęś na polskich stołach?
Po wzrostach nagły spadek – co się dzieje na rynku wieprzowiny?!
Komisja Europejska przypomina, że zgodnie z międzynarodowymi standardami, ryzyko pojawienia się kolejnych przypadków choroby na terenie państw członkowskich, jest obecnie takie samo lub mniejsze od ryzyka występującego w innych krajach świata.
Bruksela zapewnia, że wołowina z Unii Europejskiej jest bezpieczna. Ponowne otwarcie amerykańskiego rynku na unijne mięso Komisja uznała za „mile widziany, choć późny krok ku zniesieniu bezpodstawnego zakazu”.
Źródło: TVP Info,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu