Po ostatniej korekcie w dół o 1,9 mln ton (-3,5 mln ton w styczniu), produkcja globalna kukurydzy szacowana jest przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) na 1,212 mld ton, czyli o 1,4% poniżej sezonu 2023/24. Warto zauważyć, że jednocześnie USDA obniżył w lutym szacunki globalnych zapasów kukurydzy w starym sezonie (2023/24) o 1,7 mln ton do 315,8 mln ton. Oznacza to niższe o 1,7 mln ton zapasy początkowe w obecnym sezonie.
Produkcja i zapasy kukurydzy na świecie – USDA:

USDA przyciął oczekiwaną produkcję w Argentynie i Brazylii:
Największymi producentami kukurydzy na świecie, obok USA, jest Brazylia i Argentyna. W ich przypadku prognoza została obniżona po 1 mln ton do odpowiednio 126 i 50 mln ton, w porównaniu do 122 i 50 mln ton w sezonie 2023/24.
Światowe zużycie kukurydzy wrośnie do rekordowego poziomu i przewyższy zbiory:
Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2024/25 została obniżona w lutym o skromne 0,5 mln ton do nadal rekordowego poziomu 1,238 mld ton. W skali roku konsumpcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 1,6% i przewyższy o 25,5 mln ton ton oczekiwana produkcję.
USDA oczekuje znacznego spadku globalnych zapasów kukurydzy na koniec obecnego sezonu
Po ostatniej korekcie w dół (-3,0 mln ton) zapasy końcowe kukurydzy w sezonie 2024/25 prognozowane są na poziomie 290,3 mln ton. Po spadku o 8,1% w skali roku zapasy będą one najniższe od sezonu 2014/15.
Andrzej Bąk
Źródło: USDA