Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, okres świąteczny poprawia rynek żywca wieprzowego w całej Europie. Zarówno ceny prosiąt jak i tuczników pną się w górę. Przewaga popytu na podażą w krajach UE zaznaczyła się wyraźnie w ostatnich tygodniach.
Ceny tuczników wzrosły od 3,1 centów w Austrii do 1,9 centów w Holandii. Minimalne wzrosty cen zanotowano również w Belgii i Danii, która utrzymała pierwsze miejsce pod względem ceny tuczników wśród pięciu krajów produkujących najwięcej wieprzowiny w UE. Na drugim miejscu w cenowym rankingu są Niemcy.
Ceny pozostały bez zmian jedynie w Hiszpanii, Francji i Irlandii. Zakupy przedświąteczne skutecznie obniżyły zapasy magazynowe mrożonej wieprzowiny w całej Europie. Na niemieckiej aukcji internetowej pod koniec ubiegłego tygodnia ceny wzrosły o 2 centy do wysokości 1,65 €/kg wbc, co może zapowiadać dalsze wzrosty. W dniu 7/12/2016 cena w Niemczech została ustalona na poziomie 1,62 €/kg wbc, tj. wzrost o +0,03 €/kg wbc w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, w Polsce podaż tuczników rónież nie wystarcza na pokrycia większego zapotrzebowania rynku w okresie przedświątecznym, dlatego ceny żywca również rosną. Ubojnie podniosły stawki o 10-15 groszy za kilogram w związku z wysokim kursem Euro oraz ożywieniem handlu.
Redakcja AgroNews, fot.:pixabay.com
Źródło:Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej