Rada Ministrów przyjęła Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego.
Jest to narzędzie, którego celem jest wzmocnienie pozycji rolnika na rynku spożywczym poprzez skrócenie łańcucha dystrybucji i dotarcie bezpośrednio do konsumentów ze swoją ofertą.
Najważniejsze ułatwienia wprowadzane tą nowelizacją to:
- Podwyższenie z 40 tys. do 100 tys. zł kwoty przychodów ze sprzedaży, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy, produktów roślinnych i zwierzęcych. Wyjątek stanowią przetworzone produkty roślinne i zwierzęce uzyskane w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produkty opodatkowane podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, zwolnione z podatku dochodowego.
- Objęcie dostawami żywności, wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego – takich jak np. sklepy, restauracje, stołówki na terytorium całego kraju.
- Zniesienie maksymalnych limitów żywności zbywanej w ramach RHD, w odniesieniu do sprzedaży konsumentom finalnym i pozostawienie tych limitów wyłącznie w odniesieniu do dostaw do zakładów prowadzących handel detaliczny, z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
- Założenie, że produkcja i zbywanie żywności w ramach RHD, tak jak dotychczas, będą podlegać przepisom prawa żywnościowego.
- Doprecyzowanie kwestie pochodzenia składników wykorzystywanych do produkcji żywności w ramach RHD w taki sposób, że wystarczające jest aby tylko jeden składnik danego produktu pochodził z gospodarstwa rolnego.
W tym roku rolnicy współpracujący w ramach grup operacyjnych EPI mogli wnioskować o pomoc ryczałtową z działania „Współpraca”
Według danych z inspekcji weterynaryjnej oraz sanitarnej, na koniec 2020 r. rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego prowadzi 11 262 gospodarstw rolnych, a w ramach produkcji roślinnej 1524 podmioty. Obie inspekcje potwierdzają dynamiczny wzrost podmiotów, które rejestrują taką działalność w ostatnim okresie czasu. Rolnicy w ramach takich działalności sprzedają. Warto zaznaczyć, że taka działalność jest szczególnie wspierane w ramach obecnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W tym roku rolnicy współpracujący w ramach grup operacyjnych EPI mogli wnioskować o pomoc ryczałtową z działania „Współpraca”. Ich wnioski są obecnie rozpatrywane. Na jesieni bieżącego roku rolnicy będą mogli wnioskować o dotację na przetwarzanie produktów rolnych w ramach poddziałania Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój.
W przyszłej perspektywie unijnej, w ramach Krajowego Planu Strategicznego przewidziano również duże środki na wsparcie idei skracania łańcucha spożywczego poprzez przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednią produktów rolno-spożywczych przez rolnika. Taka dystrybucja żywności zgodna jest z rosnącym trendem wśród świadomych konsumentów, którzy poszukują wiarygodnych dostawców i dobrych jakościowo produktów naturalnych a nie wytwarzanych masowo na przemysłową skalę. Skuteczność działania rolników podejmujących się takiej sprzedaży będzie zależała od możliwości dotarcia do takich właśnie konsumentów.
Taką możliwość dają między innymi organizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą projekty promocyjne, finansowane w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Szczegółowe informacje o tych wydarzeniach znajdziecie Państwo na stronie internetowej pod następującym linkiem Nasze regionalne bogactwo na stoły! – Informacje – Wielkopolska Izba Rolnicza (wir.org.pl). W ramach tego projektu odbyło się już wydarzenie promujące ogórka oraz jego przetwory.
W niedzielę 15 sierpnia odbędzie się natomiast wydarzenie promujące pieczarkę – szczegółowe informacje znajdziecie Państwo tutaj: Pieczarka – Informacje – Wielkopolska Izba Rolnicza (wir.org.pl)
Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa w tych wydarzeniach.
Andrzej Przepióra
WIR