Wielkopolscy rolnicy kończą żniwa. Ile zebrali?

W województwie Wielkopolskim  w większości rejonów zbiór zbóż dobiega końca. Na przeważającym obszarze województwa skoszono już 85-90 % zbóż. Rolnicy planują je zakończyć, o ile nie przeszkodzi aura, w końcu tego tygodnia.

Wielkopolscy rolnicy kończą żniwa. Ile zebrali?
Wielkopolscy rolnicy kończą żniwa. Ile zebrali?

Pozostanie jeszcze zwózka słomy, która też jest już bardzo zaawansowana. Zaczynają się pierwsze zabiegi agrotechniczne: podorywki i talerzowania, aby przygotować pola do wsiewek poplonowych i pod siewy rzepaku ozimego.

Plonowanie niższe o 30 proc.

Plonowanie zbóż w tym roku z uwagi na wysokie temperatury i brak dostatecznej wilgotności są ok. 30% niższe, szczególnie na słabych kompleksach glebowych. W rejonach o słabych glebach i małych opadach zniżka plonu miejscami wynosi ponad 30% i sięga nawet 40%.

Miejscowo w powiecie kolskim wystąpiło gradobicie i tam straty w plonie rzepaku wynoszą prawie 60% !, w pozostałej części województwa zbiory rzepaku wahają się od 2,8-3,2 t/ ha. Jęczmień w zależności od rodzaju gleby od 3,5 t na słabszych glebach do 7 t/ha na glebach o lepszej klasie bonitacyjnej. Pszenica i pszenżyto – plony podobnie jak w przypadku jęczmienia  w zależności od rodzaju i klasy gleby od 4,5 do nawet  8 t/ha.

Najsłabiej plonuje żyto

Wcześniejsze informacje  co do plonowania zbóż zebrane przez Wielkopolska Izbę potwierdziły się – najsłabiej plonuje żyto, w niektórych regionach naszego województwa rolnicy zebrali ok., 1,5 – 2 t/ha. Wynika z tego, że tym roku pszenica, pszenżyto plonowały całkiem nieźle.

Niestety co do jakości ziarników, z uwagi na sytuację pogodową jakość ziaren jest nie najlepsza. Wiele ziaren jest niewyrośniętych, małych. Kłosy co prawda są wypełnione ale małymi zaschniętymi  ziarnami. Jest to efekt wcześniejszych bardzo wysokich temperatur przy jednoczesnym braku dostatecznej wilgotności, co spowodowało szybkie zatrzymanie wegetacji i zaschnięcie niewykształconych ziarniaków. Dodatkowo plantacje w wyniku opadów deszczu zostały porażone chorobami grzybowymi co przekłada się oczywiście na jakość plonu i przydatność do dalszej produkcji.

Jak koronawirus wpłynie na sektor owoców i warzyw?

Z notowań Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz informacji podawanych przez rolników wynika, iż za pszenicę konsumpcyjną obecnie płaci się od 760 do 870 zł/t. Średnia cena kształtuje się na poziomie 807 zł i jest wyższa niż w latach ubiegłych w analogicznym okresie.

Za pszenicę paszową można uzyskać od 680 do 840 zł/t, za żyto od 500 do 700 zł, natomiast za tonę jęczmienia można otrzymać od 600 do 800 zł. W skupach cena pszenżyta kształtuje się na poziomie od 590 do 780 zł (średnia 691,25zł) a za tonę owsa skupy są skłonne zapłacić od 490 do 700 zł.

Ceny rzepaku

Zbiory rzepaku ozimego zostały zakończone, a z informacji przekazanych od rolników można stwierdzić, że plony są zróżnicowane. Jeżeli chodzi o ceny rzepaku – jest ich minimalny spadek w odniesieniu do początku miesiąca – aktualnie ceny kształtują się na poziomie od 2 200 do 2 450 zł/t.

Pomimo wysokich cen w kieszeni rolnika zostanie tyle samo, co w roku ubiegłym lub mniej. Zadecydują o tym niższe plony, kiepska jakość ziarna oraz wyższe koszty produkcji.

Marta Ceglarek
WIR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Optymistyczne prognozy dla kierowców. Paliwa będą tanieć

Dwa długie weekendy listopadowe już za nami, ruch na drogach wrócił do normy, a więc i cena “dziewięćdziesiątki piątki” spadła. Średnio na stacjach jest...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics