Komisja Europejska poinformowała, że w okresie od 9 marca do końca pierwszego tygodnia kwietnia br., wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 47,368 tys. ton wieprzowiny w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania.
Najwięcej wniosków złożyły podmioty z Hiszpanii, Danii, Polski i Niemiec. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej nóg bez kości (dwie trzecie ogółu przechowywanego mięsa). Najwięcej wniosków (70 proc. całkowitej ilości) dotyczyło 90-dniowego okresu przechowywania.
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen. Dla porównania, w 2011 r., kiedy to po raz ostatni zastosowano w UE mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, w tym samym okresie wprowadzono do magazynów 140 tys. ton mięsa.
Czytaj także:
Eksport unijnej wieprzowiny ma szansę się odbić. Zobacz prognozę KE dla tego rynku
Branża drobiarska eksportuje coraz więcej. Embargo rosyjskie nie szkodzi, bo większość produkcji trafia do Europy
Komisja Europejska rozważa w niedługim czasie zakończenie przyznawania dopłat.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Alpha
Źródło: FAMMU/FAPA