Resort rolnictwa pracuje nad stworzeniem systemu znakowania produktów wolnych od GMO.
– Wprowadzenie takiego dobrowolnego znakowania będzie odpowiedzią na postulaty społeczeństwa domagającego się umożliwienia konsumentom wyboru żywności wytworzonej bez udziału składników modyfikowanych genetycznie – uzasadnia ministerstwo.
I wyjaśnia, że znakowanie jest również działaniem na rzecz zwiększenia udziału krajowego białka roślinnego w produkcji pasz.
– Oznakowane jako wolne od GMO zostaną zarówno surowce do produkcji pasz wyprodukowane na bazie roślin bez GMO, jak również produkty pochodzące od zwierząt karmionych takimi paszami (np. mięso, mleko, jaja) – czytamy w komunikacie ministerstwa.
W opinii resortu rolnictwa oznakowanie to umożliwi rozpoznanie produktów powstałych na bazie rodzimego białka roślinnego, bez wykorzystywania genetycznie modyfikowanej, importowanej śruty sojowej, co znacząco przyczyni się do zwiększenia na nie popytu.
Ministerstwo przypomina, że systemy znakowania żywności wolnej od GMO działają z powodzeniem w kilku państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce dotychczas kwestia znakowania nie została prawnie uregulowana.
Projekt nowej ustawy dotyczącej znakowania produktów będzie konsultowany społecznie.
Redakcja AgroNews, fot.