Współpraca rolników i pszczelarzy przekłada się na lepszy plon

Rolnik i pszczelarz razem? Okazuje się, że to możliwe. Zarówno jedni, jak i drudzy coraz bardziej cenią sobie współpracę, a co najważniejsze widzą jej wymierne korzyści.

 

\"rolnictwo,

 

Z badań Kleffmann Group przeprowadzonych dla Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin wynika, że prawie 3/4 ankietowanych pszczelarzy współpracuje z rolnikami. Kooperacja ta polega przede wszystkim na umieszczaniu uli przy uprawach i informowaniu pszczelarzy o terminach planowanych zabiegów ochrony.

Z kolei właściciele uli zapewniają swoim pszczołom dostęp do pożywienia, co w rezultacie przekłada się na zwiększenie produkcji miodu. A więc zadowolone są obie strony. I myliłby się ten, kto uważa, że korzyści ze współpracy rolnicy i właściciele pasiek dostrzegli niedawno. Ponad 65 proc. przepytanych przez Kleffmanna pszczelarzy przywozi swoje pszczoły na pola już od ponad 10 lat!

2/3 ankietowanych właścicieli uli ocenia tę współpracę bardzo pozytywnie. Jak podkreślają sami pszczelarze, najważniejsze dla nich jest to, że współpracujący rolnicy swoje uprawy chronią z rozwagą.  A więc wykonują zabiegi w odpowiednim terminie i w odpowiednich dawkach.

Bardziej od samych pszczelarzy zadowoleni są rolnicy. Aż 90 proc. z nich ocenia tę współpracę jako bardzo dobrą. Oczywiście, największą korzyścią są lepsze plony. Ale nie tylko. Jak podkreślają sami gospodarze, istotnym aspektem są również wzajemne przyjacielskie kontakty.

– Na podstawie tego badania, ale również innych badań prowadzonych przez naszą firmę możemy powiedzieć, że z całą pewnością zagadnienie współpracy z pszczelarzami oraz ochrona pszczół staje się dla rolników coraz ważniejsze. Rolnicy dostrzegają szereg korzyści, które wynikają z obecności pszczół w środowisku oraz na plantacjach rolniczych i sadowniczych – powiedział dr Michał Gazdecki z Kleffmann Group.

Generalnie rolnikom i pszczelarzom nie zawsze jest po drodze. Ma to związek oczywiście z masowym wymieraniem pszczół. A niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin jest jedną z przyczyn tego zjawiska. Choć nie najważniejszą.

– W chwili obecnej główną przyczyną upadków rodzin pszczelich w Polsce jak i na świecie jest warroza. Szacuje się natomiast, że zatrucia środkami ochrony roślin, powstałe w wyniki ich niewłaściwego stosowania, to około 1-3 proc. upadków rodzin pszczelich w skali roku w Polsce – komentuje dr Dariusz Teper z Zakładu Pszczelnictwa w Puławach.

Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/the picture drone

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics