Główny Inspektorat Weterynarii w komunikacie zamieszczonym na swojej stronie internetowej poinformował o kolejnych ogniskach wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Od 21 kwietnia do 27 kwietnia br. stwierdzono aż 27 nowych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu na podstawie wyników badań laboratoryjnych otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
W sześć dni zutylizowano 1 186 689 ptaków
Nowe przypadki to ogniska od numeru 246 do numeru 272, podtyp H5N8. W wyniku wystąpienia nowych 27 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków zutylizowano 1 186 689 ptaków.
Najwięcej nowych ognisk odnotowano w województwie mazowieckim – aż 11, w tym 5 w powiecie żuromińskim, 4 w mławskim oraz po jednym w powiatach płockim i ostrowskim. Łącznie w tym województwie wybito aż 864 064 ptaków. Niestety przybyło 7 nowych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w województwie wielkopolskim. 3 nowe ogniska wystąpiły w powiatach ostrzeszowskim i ostrowskim oraz jedno na terenie powiatu kępińskiego. W wyniku stwierdzenia nowych 7 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków utylizacji poddano 195 020 ptaków. Nowe ogniska stwierdzono także w województwach: warmińsko-mazurskim (5), pomorskim (3) oraz lubelskim (1).
Co dalej z polskim drobiarstwem? Rozmowa z Grzegorzem Pudą, Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W poniższej tabeli przedstawiona została sytuacja epizootyczna w Polsce w 2021r. w okresie od 1 stycznia do 28 kwietnia br.
Województwo | Liczba ognisk | Liczba ptaków |
Mazowieckie | 91 | 4 874 055 |
Wielkopolskie | 82 | 2 109 022 |
Pomorskie | 22 | 160 573 |
Warmińsko-mazurskie | 21 | 327 367 |
Małopolskie | 12 | 46 632 |
Łódzkie | 9 | 90 458 |
Kujawsko-pomorskie | 6 | 168 746 |
Śląskie | 6 | 193 586 |
Lubuskie | 6 | 114 320 |
Podkarpackie | 4 | 35 103 |
Opolskie | 3 | 23 248 |
Lubelskie | 4 | 29 951 |
Dolnośląskie | 2 | 57 154 |
Zachodniopomorskie | 2 | 19 463 |
Świętokrzyskie | 2 | 97 |
RAZEM | 272 | 8 249 810 |
W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, zgodnie z prawodawstwem krajowym i UE. Drób poddawany jest zabiciu i utylizacji, a wokół ogniska ustanowiono obszary zapowietrzone i zagrożone.
Źródło: WIR