ZAKsan 33,5 zmienia nazwę, a Pulan Macro N32 znika z rynku. Czym jeszcze Grupa azoty zaskoczy rolników?

Grupa Azoty rozwija portfolio produktowe w zakresie saletry amonowej, która jest podstawowym nawozem azotowym. Na pierwszym etapie, produkcja nawozu o zawartości azotu (N) 33,5%, który do tej pory był flagowym produktem Grupy Azoty ZAK, rozpocznie się również w Grupie Azoty Puławy. Kolejny krok to zmiana nazwy produktu – dotychczasowy ZAKsan 33,5 będzie oferowany pod nazwą megAN 33,5. Tym samym, zarząd Grupy przyspiesza proces integracji działań produkcyjnych, handlowych i marketingowych w obszarze Agro w ramach całej Grupy Kapitałowej Grupa Azoty.

ZAKsan 33,5 zmienia nazwę, a Pulan Macro N32 znika z rynku. Czym jeszcze Grupa azoty zaskoczy rolników?

Wyróżnikiem nowej marki megAN 33,5 jest bezpieczeństwo i efektywność stosowania połączona z zasięgiem i precyzją nawożenia. Kluczowe jest również zabezpieczenie ciągłości dostaw dzięki produkcji w dwóch lokalizacjach. Motywem przewodnim komunikacji marki megAN będzie hasło: MEGA AZOT W MEGA GRANULI. Wprowadzenie na rynek produktu pod nową nazwą zaplanowane jest na koniec lipca. W okresie przejściowym, obie marki tj. ZAKsan i megAN mogą funkcjonować równolegle. Jednocześnie Pulan Macro N32 będzie stopniowo zastępowany przez megAN 33,5. Z kolei Pulan 34,4 prill, czyli flagowy nawóz produkowany w Grupie Azoty Puławy, będzie sprzedawany pod dotychczasową nazwą.

Grupa Azoty posiada obecnie 6 nowoczesnych linii granulacji mechanicznej (w Kędzierzynie, Tarnowie, Puławach), na których produkowane są nawozy o różnych konfiguracjach chemicznych i granulacjach. Domeną linii jest produkcja grubego – macro produktu, który jest dedykowany przede wszystkim nowoczesnym gospodarstwom rolnym.

Koncepcja sześciu linii granulacji mechanicznej to projekt, który sięga 2013 roku, gdy rozpoczęliśmy przygotowania założeń do inwestycji. W ostatnich latach realizacja projektów z tego obszaru nie była w pełni zgodna z pierwotnymi planami, stąd na ten moment nie możemy mówić o pełnym wykorzystaniu mocy produkcyjnych wszystkich sześciu linii. Kluczowe w tym zakresie jest uruchomienie V linii kwasu azotowego, co zgodnie z harmonogramem powinno nastąpić jesienią tego roku i do tego dążymy. Komercyjny start inwestycji pozwoli nam na pełne wykorzystanie dostępnych zdolności produkcyjnych, a także dalszy rozwój portfolio produktowego Grupy Azoty. W toku są zaawansowane prace nad kolejnym produktem – za nami pozytywne testy w Puławach, z kolei w najbliższych tygodniach rozpoczynamy testy w Kędzierzynie-Koźlu. Nowy produkt jeszcze w tym roku powinien trafić na rynek – mówi Wiceprezes Zarządu Grupy Azoty S.A. odpowiedzialny m.in. za obszar Agro, Prezes Zarządu Grupy Azoty Puławy Hubert Kamola.

Mega azot w jednej granuli z dodatkiem wapnia i magnezu

Obecność dwóch form azotu w saletrze amonowej, tj. azotanowej, która jest szybko dostępna dla roślin oraz amonowej –  wolniej działającej, ale za to dłużej dostępnej dla roślin, sprawia, że jest to podstawowy nawóz stosowany w naszej strefie klimatycznej.  Azot to najbardziej plonotwórczy pierwiastek, warunkujący wielkość i jakość uzyskiwanego plonu. megAN 33,5 zawiera azot właśnie w formie saletrzano-amonowej. Produkt ma bardzo szerokie praktyczne zastosowanie i sprawdzi się w każdym gospodarstwie. Można nim nawozić wszystkie gatunki roślin uprawnych. Jest produktem o tzw. „dużej granuli” (95% produktu ma postać granul o wymiarach 2-5 mm), co pozwala na bardzo szeroki wysiew. Jednorodna granulacja zapewnia jednocześnie równomierny wysiew nawozu na powierzchni pola. Duża granula jest dostosowana do efektywnego rolnictwa, większych areałów i skutecznej aplikacji na znaczne odległości.

Takie rozwiązanie zwiększa możliwości wykorzystania sprzętu, w jaki wyposażone są gospodarstwa rolne. Zaletą megAN 33,5 jest również zastosowana technologia granulacji (tzw. granulacja mechaniczna), która zabezpiecza granulki przed zbryleniem, kruszeniem i ścieraniem. W efekcie wysiew nawozu przebiega bez utrudniającego pracę pylenia. Nawóz wzbogacony jest w drugorzędne składniki pokarmowe, tj. wapń i magnez. Zarówno nawożenie magnezem, jak i wapniem, prowadzi do zwiększenia efektywności azotu.

Źródło: Grupa Azoty

Advertisement
Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pilne ostrzeżenie GIS: Groźna bakteria w boczku w kostce

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu wędzonego w kostce. Należy unikać spożywania produktów z tej konkretnej partii,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics