Zaprawianie ziarna zbóż jarych

Podstawą uzyskania dobrych rezultatów w produkcji ziarna zbóż jest właściwa ochrona przed chorobami. Wiele można w tym zakresie osiągnąć poprzez prawidłową agrotechnikę w zakresie zmianowania, doboru odmian, uprawy roli itd. ale nawet w przypadku pełnej poprawności wszystkich elementów agrotechniki z tego zakresu i tak chemiczna ochrona zasiewów jest  niezbędna.

 

\"\"

 

W szczególności dotyczy to chorób przenoszonych przez materiał siewny i glebę. Problemy związane z tymi chorobami potęgowane są przez fakt nagminnego stosowania niekwalifikowanego materiału siewnego (zwłaszcza w przypadku niektórych gatunków z zasady uprawianych ekstensywniej), duże wysycenie zmianowań zbożami oraz nierzadko bardzo daleko idące  uproszczenia w zakresie uprawy roli.

Autor artykułu wraz z zespołem przeprowadził wielopunktowe badania polowe z zaprawą zawierającą w swoim składzie triadimenol, imazalil i fuberidazol. Średnie przyrosty plonu po zastosowaniu takiego preparatu do ziarna gorszej jakości (niekwalifikowanego) były wyraźnie większe niż w przypadku ziarna kwalifikowanego. 

Określony na wymienionym wykresie przyrost plonu powodowany był przez zwiększoną ilości ziaren w kłosie oraz wyższą masę 1000 ziaren w obiektach zaprawianych. Inni autorzy podają, że pod wpływem zaprawiania przyrost plonu może sięgać nawet 0,6 t/ha. Niewątpliwie mogą być one nawet większe, gdy choroby zwalczane przez zaprawę wystąpią w dużym nasileniu. Należy dodać, że niezaprawienie ziarna może doprowadzić także do dużego obniżenia jego jakości. Nierzadko warunkującego całkowitą jego nieprzydatność zarówno na cele chlebowe jak i paszowe.

Czytaj więcej

Jerzy Grabiński
IUNG PIB
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics