W okresie przedświątecznym, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na żywe karpie, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad wynikających z obowiązujących przepisów prawnych, takich jak ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r., rozporządzenie Rady (WE) NR 1099/2009 oraz opinie naukowe i statystyki GUS.
Sprzedaż ryb po uprzednim uśmierceniu
Zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po ich uprzednim uśmierceniu. Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
Metody uśmiercania ryb
- Metody: Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- Miejsce: Wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
- Obecność dzieci: Zabronione jest uśmiercanie zwierząt w obecności dzieci, zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt. Naruszenie tego zakazu grozi sankcją karną.
Zalecenia dotyczące personelu
- Ukończone 18 lat.
- Doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
- W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, pośrednik zapewnia, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony.
Warunki przetrzymywania żywych ryb
- Baseny: Szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach.
- Woda: Czysta, natlenowana lub napowietrzana, wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin.
- Zagęszczenie: Maksymalne zagęszczenie 1 kg masy ryby/1 l wody przy stosowaniu natlenowania.
- Temperatura wody: Optymalnie 4-6 ºC, maksymalnie 10 ºC.
- Ryby: Bez widocznych uszkodzeń; ryby z ranami powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Zalecenia dla odbiorców detalicznych
Przy zakupie żywej ryby, opakowanie powinno zawierać wodę i umożliwiać rybie przyjęcie naturalnej pozycji ciała. Zaleca się unikać uszczelniania opakowania, aby umożliwić dopływ powietrza. Czas przenoszenia ryby z miejsca zakupu powinien być jak najkrótszy.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynaryjny