W swojej wrześniowej prognozie na sezon 2022/23 Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) podniosła o 8 mln ton (w stosunku oczekiwań z sierpnia) do 2,256 mld ton światową produkcję zbóż ogółem. Korekta w górę (m/m) wynika głównie z lepszych prognoz produkcji pszenicy i jęczmienia w Rosji, Kanadzie i Australii, które z nawiązką rekompensują obniżone zbiory kukurydzy w USA i UE.
Przy niewielkich zmianach (m/m) w prognozach dotyczących globalnej konsumpcji, większe niż wcześniej szacowano zapasy z poprzednich sezonów, w połączeniu z podwyższoną wielkością produkcji, skutkują wzrostem zapasów końcowych zbóż o 10 mln ton w stosunku do prognoz sierpniowych.
Porównując rok do roku, światowa produkcja zbóż w tym sezonie (2022/23) jest prognozowana o 2% poniżej rekordu z poprzedniego sezonu, ze spadkami r/r dla kukurydzy (-51 mln t) i sorgo (-2 mln), kontrastując ze wzrostem dla pszenicy (+10 mln) i jęczmienia (+3 mln).
IGC przewiduje się, że światowa konsumpcja zbóż spadnie po raz pierwszy od sezonu 2015/16, o prawie o 1% (r/r), z powodu zmniejszonego popytu na kukurydzę paszową i spowolnienia wzrostu spożycia żywności i zastosowań przemysłowych.
Mimo to, ze względu na silniejszy spadek podaży, zapasy na koniec tego sezonu powinny się obniżyć o 3% r/r, do poziomu 587 mln ton.
Import zbóż podwoił się. Statystykę wywindowało ziarno z Ukrainy
IGC przewiduje, że handel ogółem zbożami spadnie o 3% r/r, do najniższego poziomu od trzech sezonów.
Prognoza dla zbóż razem (mln ton):
Andrzej Bąk
Źródło: IGC