Warto jednak po raz kolejny przypomnieć, że cena zboża nie stanowi najważniejszego składnika kosztów produkcji pieczywa i ewentualne wzrosty jego cen nie powinny być bardzo duże. Co więcej, drożejące pieczywo nie wpływa bardzo wydatnie na przyśpieszenie wzrostów cen żywności ogółem.
Po pierwsze, pieczywo i produkty zbożowe stanowią stosunkowo niewielką część wydatków na żywność. Wg GUS w 2011 r. było to około 17% i taka jest waga wskaźnika cen tej grupy produktów we wskaźniku cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem. Po drugie, ceny tej grupy produktów zmieniają się w stosunkowo niewielkim stopniu w porównaniu np. z bardzo dużymi miesięcznymi zmianami cen owoców, warzyw czy mięsa drobiowego. Z drugiej jednak strony ceny pieczywa są bardzo ”medialne”.
Dzieje się tak dlatego, gdyż jest to produkt kupowany bardzo często, zazwyczaj w tym samym miejscu i każdą zmianę jego ceny łatwo zauważyć. Dlatego wkrótce możemy spodziewać się dużej liczby informacji o drożejącym pieczywie i być może generalnie o drożejącej żywności.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej